5 μυστικά για τέλεια γλυκά ψυγείου - Κεντρική Εικόνα

5 μυστικά για τέλεια γλυκά ψυγείου

Τα γλυκά ψυγείου είναι της ευκολίας. Θέλεις γλυκάκι, πετάγεσαι μέχρι το κοντινότερο περίπτερο, ψωνίζεις τα γιαούρτια σου, τα γάλατα και τα μπισκότα και πίσω πάλι στο σπίτι, έξω τα ταψάκια, οι μαρίζ και είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις. Μπορεί τα γλυκά ψυγείου -είτε μιλάμε για κορμό (μωσαϊκό) είτε για γιαουρτογλυκά, μους ή no-bake cheesecake- να μην έχουν αυστηρούς κανόνες όπως τα κέικ και οι ζύμες, όμως έχουν κι αυτά τα μυστικά τους που αν τα ακολουθήσεις, τα γλυκά σου θα βγαίνουν τόσο νόστιμα όσο τα λιγουρεύτηκες. 

Ολόπαχα γαλακτοκομικά (ή ό,τι ζητά η συνταγή)

Τα γλυκά ψυγείου δεν ψήνονται με αυγά, αλλά συνήθως παίζει κάποια ανάμειξη γαλακτοκομικών (γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, κρέμα τυρί κ.λ.π.) με ζάχαρη και αρωματικά. Επομένως είναι σημαντικό να βάζεις τα υλικά που ζητά η συνταγή, δίχως εκπτώσεις. Αυτό το απλούστατο γλυκό ψυγείου, δεν περιέχει ζελατίνες ή κάποιο άλλο πηκτικό υλικό, μόνο γιαούρτι, λίγο μέλι και ξύσμα λεμονιού. Εάν αντί για full fat γιαούρτι βάλεις 2% ή ακόμα χειρότερα 0%, θα σου βγάλει υγρά και βέβαια, δεν θα είναι τόσο νόστιμο (όση μαρμελάδα κι αν του πετάξεις από πάνω).

Αν το γλυκό σου ζητά κρέμα γάλακτος, το πιθανότερο είναι ότι σε κάποιο βήμα θα την χτυπήσεις σε σαντιγύ, οπότε μην επιχειρήσεις να βάλεις light γιατί σαντιγύ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ! Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συνταγές, όπως αυτή η light σοκολατένια μους, που σου ζητούν ελαφρύτερα υλικά γιατί σχεδιάστηκαν έτσι εξαρχής. Υπάρχουν γλυκά για όλα τα γούστα, λίγο ψάξιμο θέλει.

Τραγανές βάσεις/στρώσεις/toppings

Οι αντιθέσεις στα γλυκά ψυγείου -όπως και στη ζωή- είναι ωραίο πράγμα. Τίποτα δεν σπάει την μονοτονία μιας βελούδινης, αφράτης κρέμας καλύτερα, από θρυμματισμένα κομμάτια κάποιου τραγανού υλικού. Μπορεί να είναι από τριμμένα μπισκότα, ξηροκάρπια ή δημητριακά (π.χ. βρώμη), όμως απ’ ότι κι αν είναι φτιαγμένη η βάση σου, πρέπει να είναι τραγανή.

  • Εάν η βάση σου είναι με μπισκότα, μην παραλείπεις το βήμα με το λιωμένο βούτυρο και το γρήγορο ψήσιμο στον φούρνο, αφού έτσι θα παραμείνουν τα μπισκότα σου τραγανά ακόμα και με δόσεις κρέμας από πάνω, όπως σε αυτό το no-bake cheesecake.
  • Eάν η συνταγή σου ζητά βάση ή topping από βρώμη με κάποιο γλυκαντικό (π.χ. καστανή ζάχαρη ή μέλι), θα χρειαστεί λίγο ψήσιμο για να πάρει χρώμα και υφή και να μην θυμίζει πρωινό κουάκερ.
  • Εάν βαριέσαι να ασχοληθείς με το ψήσιμο της βρώμης, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις έτοιμα δημητριακά πρωινού τύπου granola, όπως σε αυτό το γιαουρτογλυκό ή αυτή την κολασμένη μους.
  • Εάν η συνταγή σου ζητά ξηρούς καρπούς σαν topping, θα πρέπει είτε να τους καραμελώσεις είτε να τους καβουρδίσεις ελαφρώς, στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι.

​​Κράτα τη βασική συνταγή ίδια και παίξε με τα έξτρα υλικά

Όταν λέμε να ακολουθείς πιστά μια συνταγή γλυκού, εννοούμε να μην αλλάζεις τις αναλογίες στα βασικά στοιχεία μιας συνταγής. Μπορείς όμως πάντα να παίξεις με τα πιο εξτραδάκια, ειδικά αφού αυτού του είδους τα γλυκά δεν θέλουν ψήσιμο. Για παράδειγμα μπορείς να ξεφύγεις από τον κλασικό κορμό (μωσαϊκό) και να τον σερβίρεις με φυστικοβούτυρο και καραμέλα. Ή μπορείς αντί για δαμάσκηνα και αμύγδαλα μέσα σε αυτόν τον κορμό λευκής σοκολάτας, να βάλεις αποξηραμένα σύκα. Λίγη φαντασία θέλει και βέβαια, ό,τι έχεις εύκαιρο στην κουζίνα σου!

Καλό πάγωμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη

Θέλει λίγη υπομονή το γλυκό ψυγείου. Βλέπεις συνήθως οι συνταγές -αναλόγως και το γλυκό- είναι γρήγορες στην παρασκευή τους κι έπειτα πρέπει να περιμένεις να κρυώσουν για να τις σερβίρεις. Όσο περισσότερο μείνει το γλυκό στο ψυγείο, τόσο πιο πηχτό θα είναι και θα μπορείς να το σερβίρεις πιο εύκολα σε κομμάτια ή μερίδες. Ιδανικά το φτιάχνεις την προηγούμενη, το φυλάς στην κατάψυξη ή στο ψυγείο (ό,τι ζητά η συνταγή) και το σερβίρεις την επόμενη.

Κατανάλωσέ τα στον χρόνο που πρέπει

Αναλόγως το είδος γλυκού και τον τρόπο συντήρησής του (απλή ψύξη ή κατάψυξη), μένει φρέσκο και νόστιμο για συγκεκριμένο χρόνο. Τα γιαουρτογλυκά, ειδικά εάν είναι φτιαγμένα δίχως ζελατίνες ή άλλα πηκτικά υλικά, δεν μένουν για παραπάνω από 2, άντε 3 μέρες στο ψυγείο (μα καλά, κανείς δεν σου έμαθε το “ίσιωμα” με το κουταλάκι κατευθείαν μέσα από το σκεύος;). Μετά από αυτό το διάστημα βγάζουν νερά και ξινίζουν ελαφρώς, λόγω του γιαουρτιού. Επίσης εάν έχουν topping από φρεσκοκομμένα φρούτα, όπως αυτό το σοκολατένιο γιαουρτογλυκό, σίγουρα δεν θα διατηρήσουν την όψη και την γεύση του 1ου σερβιρίσματος.

Αν πάλι μιλάμε για κάποιο κορμό ψυγείου, μπορείς να τον διατηρήσεις καλά καλυμμένο για τουλάχιστον 10 μέρες. Όσο για τον κορμό κατάψυξης, αυτός θεωρητικά αντέχει μήνες, όμως σε αυτή την περίπτωση: 1) θα πρέπει να προσέξεις μην “καεί” από την υπερβολική ψύξη, 2) να τον βγάζεις λίγη ώρα στον πάγκο πριν επιχειρήσεις να κόψεις κομμάτι και 3) να αναρωτηθείς για ποιο λόγο δεν έχεις φάει ή προσφέρει αυτό το γλυκό για τόσο πολύ καιρό!

Εδώ θα βρεις τις πιο εύκολες συνταγές για δροσιστικά και λαχταριστά γλυκά

 

Πηγή: Madame Ginger