Μετά την εξάπλωση του κορωνoϊού, εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώνονται να παραμείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν τις συναντήσεις τους με άλλα άτομα.

Το να εξοπλίζεις το σπίτι σου με είδη υγιεινής για εβδομάδες δεν είναι δύσκολη δουλειά, καθώς τα αντικείμενα όπως το χαρτί υγείας, τα σακούλια απορριμμάτων και τα απολυμαντικά χεριών δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Κάντε το όμως με σύνεση και εν συνείδηση προς τον συνάνθρωπο. 

Η πανδημία του κορωνοϊού μάς έχει προκαλέσει ανασφάλεια για καθημερινά πράγματα που κάναμε μέχρι τώρα με κλειστά μάτια.

Αρκετά άτομα ανησυχούν καθημερινά και αναρωτιούνται πως θα καταφέρουν να μείνουν θετικοί στους στόχους τους, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μένοντας σπίτι με καθημερινές αρνητικές σκέψεις και προβληματισμούς!

“Πώς να μην αυξηθεί το βάρος μου, αφού όλη μέρα τρώω;”

“Δεν ζυγίζομαι. Φοβαμαι να ανέβω στη ζυγαριά, με όλα αυτά που τρώω αυτές τις μέρες! Και είναι μόνο η αρχή το κακού!”

“Αν όλα πάνε τόσο χάλια, γιατί να σταματήσουμε να τρώμε;”

Διανύουμε μια περίοδο όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να είναι ισχυρό. Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία μας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αποτελεί σύμμαχο του οργανισμού μας ώστε να προστατευτούμε από λοιμώξεις, ιώσεις, και κρυολογήματα.

Παρακάτω είναι μερικοί από τους σημαντικότερους διατροφικούς παράγοντες καθώς και συγκεκριμένα τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό μας:

Ένας άγνωστος ιός που εξελίσσεται σε πανδημία είναι απόλυτα λογικό να δημιουργεί αισθήματα ανησυχίας και φόβου σε εμάς τους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Η παγκόσμια αναστάτωση και τα αυστηρά μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται έχουν διαταράξει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Πολλοί γονείς, πέραν από τη δική τους ανησυχία, καλούνται να διαχειριστούν τις ερωτήσεις και τις αγωνίες των παιδιών τους. Η κατάλληλη ενημέρωση των παιδιών και η παροχή ικανοποιητικών πληροφοριών για τον ιό, θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν ομαλά στην παρούσα κατάσταση.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να παραμείνεις υγιής είναι να υιοθετήσεις συνήθειες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Αυτό σημαίνει να κοιμάσαι καλά, να διαχειρίζεσαι το άγχος, να είσαι ενεργός, να πλένεις τα χέρια σου σωστά και να τρως καλά. 

Παρόλο που κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα δεν μπορεί να θεραπεύσει ή ακόμα και να σε αποτρέψει 100% από το να κολλήσεις έναν ιό, όπως τον κορωνοϊό, το παρακάτω ρόφημα με τζίντζερ και κανέλα μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του οργανισμού και την ενίσχυση της ανοσίας. 

Η παραμονή στο σπίτι σε συνδυασμό με το άγχος που μπορεί να έχετε αυτή την περίοδο λόγω των γεγονότων, είναι μια δύσκολη δοκιμασία κυρίως για όσους έχουν παραπανίσια κιλά αλλά και για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους. 

Όταν δημιουργούνται αγχωτικές συνθήκες τέτοιου μεγέθους, συχνά εμφανίζονται και αλλαγές στη διατροφική συμπροφορά. Μια χαρακτηριστική αλλαγή είναι το συναισθηματικό φαγητό όπου η τροφή χρησιμοποιείται ως δεκανίκι σε μια προσπάθεια να κατασταλούν ή να μετριαστούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Στα πλαίσια της καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας “Μένουμε Σπίτι” κρίνεται αναγκαίο από όλους μας να περιορίσουμε τις εξόδους μας και να παραμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε στις κατοικίες μας.

Καλό θα ήταν λοιπόν, όταν βγαίνουμε για να κάνουμε τις αγορές μας στα σούπερ μάρκετ ή στις λαϊκές, να προνοούμε και να έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να επισκεπτόμαστε τα συγκεκριμένα μέρη καθημερινά.

Όσο παραμένουμε στο σπίτι μας για τις επόμενες δύο εβδομάδες, λόγω της καραντίνας, είναι λογικό να περιορίσουμε στο ελάχιστο και τις επισκέψεις σε supermarket και παντοπωλεία. Ποια τρόφιμα να αγοράσουμε από το supermarket όταν είμαστε σε αυτή την έκτακτη κατάσταση και θέλουμε να ακολουθούμε μια θρεπτική διατροφή (που είναι και απαραίτητη για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα);

Το ξυπνητήρι χτύπησε την συνηθισμένη ώρα. Σηκωνόμαστε, πλενόμαστε, ντυνόμαστε, φτιάχνουμε καφέ και καθόμαστε στο προσωρινό μας γραφείο, σε ένα πρόχειρα στημένο τραπέζι στη μέση του σαλονιού. Μένουμε σπίτι, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. 

Newsfeed