Σήμερα θα καταρρίψουμε ένα μύθο, που κατά την άποψη μου λίγο – πολύ όλοι το σκεφτήκαμε κάποια στιγμή. Είναι όντως λάθος να καταναλώνουμε φρούτα αμέσως μετά το φάγητό; Για σας που το κάνετε, μπορείτε να το συνεχίσετε.

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την σωστή λειτουργία του σώματος μας. Μόλις απορροφηθεί από τον οργανισμό, χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μια ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δρα σαν ένα όχημα για  την  μεταφορά οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα μας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για τον γενικό πληθυσμό είναι 8-15 mg ημερησίως.

Το καρπούζι αποτελεί το αγαπημένο φρούτο σχεδόν όλων αφού πλέον χρησιμοποιείται παντού. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτα, smoothie, στο πρωινό μας μαζί με χαλούμι και σε πολλές άλλες επιλογές. Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει;

Το καρπούζι είναι παχυντικό;

Τον έχεις δει στα ράφια του σουπερμάρκετ. Μπορεί να τον είδες σε μενού χορτοφαγικών εστιατορίων. Ή μπορεί να άκουσες από vegan ή vegetarian φίλο σου, ότι μαγείρεψε vegan κανελόνια με κιμά, μούρλια! Και αναρωτιέσαι. Τί είναι τέλος πάντων αυτός ο κιμάς σόγιας με τον οποίο μαγειρεύουν όλοι τον τελευταίο καιρό; Αφού σε τρώει η περιέργεια και διστάζεις ακόμα να αγοράσεις μια συσκευασία για να πειραματιστείς στην κουζίνα σου, συνέχισε να διαβάζεις και θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Και ποιος ξέρει, μπορεί η επόμενη λίστα σου για το σουπερμάρκετ, να γράφει και κιμά σόγιας.

Τον τελευταίο καιρό, η πρωτεϊνική δίαιτα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει γιατί όντως έχει οφέλη ή είναι τελικά μια μόδα;

Τι είναι η πρωτεϊνική δίαιτα;

Ξέρεις ότι ο υπερβολικός ζήλος που έχεις για να χάσεις βάρος σε οδηγεί σε υπερβολές με αποτέλεσμα να μην φτάνεις ποτέ στο αποτέλεσμα που επιθυμείς;

Ας απαριθμήσουμε μερικά από τα λάθη που κάνεις:

  1. Καταναλώνεις αρκετά λιγότερο φαγητό

Με την πεποίθηση ότι “αν τρώω λιγότερο θα χάσω βάρος” παραλείπεις  γεύματα, και αυτά είναι συνήθως τα ενδιάμεσα σνακ και το βραδινό, σωστά; Αυτό που πετυχαίνεις όμως, είναι να επιβάλλεις στον οργανισμό σου να μειώνει τις καύσεις του με αποτέλεσμα να μην σου επιτρέπει να χάνεις βάρος.

Η τούρτα πάβλοβα (pavlova) είναι σήμερα ένα από τα πιο περιζήτητα γλυκά στον κόσμο. Αυτό το γλυκό είναι σίγουρα έργο τέχνης και αυτό αποδεικνύεται και από την ιστορία του, αλλά και την πηγή έμπνευσης του ονόματός του.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο υπεύθυνο για την ρύθμιση ποικίλων βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της μυϊκής και νευρικής λειτουργίας, της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας, για τη σύνθεση του DNA και του RNA και συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών. Επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργή μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου στις κυτταρικές μεμβράνες, τη συστολή των μυών και τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Η Βιταμίνη D, γνωστή και ως «Βιταμίνη του ήλιου», είναι μια πολύ σημαντική, λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας. Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη ή μειωμένα επίπεδα Βιταμίνης D.

Η μη επαρκής κατανάλωση νερού, ειδικά το καλοκαίρι, μας αφήνει εκτεθειμένους απέναντι στην αφυδάτωση. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που προκύπτουν από αυτό;

Όπως είναι γνωστό, το ανθρώπινο σώμα έχει περιεκτικότητα σε νερό γύρω στο 65-75%. Η περιεκτικότητα αυτή πρέπει να διατηρείται σταθερή για να γίνονται οι λειτουργίες του οργανισμού με ευκολία.