Συμβουλές για τέλειο σπιτικό ψωμί - Κεντρική Εικόνα

Συμβουλές για τέλειο σπιτικό ψωμί

Το ψωμί είναι ένα βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας που όμως λίγοι επιλέγουν να φτιάξουν. Κι ενώ μπορούμε να βρούμε ποιοτικά και γευστικά ψωμιά στο εμπόριο, το σπιτικό ψωμί περιλαμβάνει μία όμορφη διαδικασία που αν δεν έχετε δοκιμάσει ήδη, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τη μαγεία της!

Πως όμως φτιάχνουμε ψωμί στο σπίτι σαν επαγγελματίες; Υπάρχουν πολλές συνταγές και άπειροι τρόποι να φτιάξετε το δικό σας ψωμί. Μπορείτε να βρείτε εύκολες και γρήγορες συνταγές, συνταγές με ελάχιστα υλικά ή συνταγές με πολλά διαφορετικά, ψωμιά με γεύση, παραδοσιακά και πολλά άλλα. Κάποιες βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν με κάθε συνταγή είναι οι παρακάτω:

Αλεύρι

Το αλεύρι είναι το βασικό μας συστατικό γι’ αυτό και πρέπει να το διαλέγουμε με προσοχή. Αναλόγως τη γεύση που θέλουμε και τη συνταγή που θα ακολουθήσουμε, θα πρέπει να διαλέξουμε το αλεύρι που χρειαζόμαστε και τη γεύση που θέλουμε. Οι επιλογές είναι πολλές και μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αλεύρι σίτου, ολικής, σίκαλης, καλαμποκάλευρο και πολλά ακόμη.

Ζύμωμα

Ένα βασικό ερώτημα που υπάρχει πάντα είναι πως ξέρουμε ότι έχουμε ζυμώσει επαρκώς το ψωμί μας. Τις περισσότερες φορές η συνταγή περιγράφει το αποτέλεσμα που θέλουμε να δούμε. Σε γενικές γραμμές όμως, πρέπει η ζύμη μας να έχει απαλή υφή, να μην έχει υπερβολική υγρασία και όταν πάμε να κόψουμε ένα κομμάτι να μην τρίβεται και να μην κολλάει στα χέρια. Σε αυτό το βήμα, το νερό που έχουμε ρίξει παίζει μεγάλο ρόλο. Αν έχουμε ρίξει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται η ζύμη μας, τότε πολύ πιθανό να κολλάει, ενώ αν έχουμε ρίξει λιγότερο, τότε η ζύμη μας θα θρυμματίζεται.

Φούσκωμα

Ναι, δεν χρειάζονται όλες οι συνταγές προζύμι. Μπορείτε να βρείτε συνταγές με μαγιά που θα κάνουν πιο γρήγορη τη διαδικασία. Όμως το προζύμι είναι ένας σίγουρος τρόπος για να φουσκώσει το ψωμί σας τέλεια. Αν θέλετε ένα τέλειο αποτέλεσμα αλλά υπάρχει έλλειψη χρόνου, τότε μπορείτε να φτιάξετε προζύμι με μαγιά και ο χρόνος αναμονής θα μειωθεί δραστικά!

Πηγή: Dimitris Skarmoutsos