Tips για να βγάλετε «καθαρή» την Καθαρά Δευτέρα  - Κεντρική Εικόνα

Tips για να βγάλετε «καθαρή» την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη των νηστειών του Πάσχα, η οποία χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές. Τα παραδοσιακά εδέσματα που έχουν την τιμητική τους είναι η λαγάνα, ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα, οι ελιές, διάφορα χόρτα/ λαχανικά, ενώ για κάποιους τα θαλασσινά (σουπιές, γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι). Αν και τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας είναι νηστίσιμα, δεν σημαίνει ότι απαλλασσόμαστε από θερμίδες, απεναντίας κρύβουν αρκετές παγίδες. Το μέτρο και η ισορροπία πρέπει να διέπει στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας για να μπορέσουμε να τη βγάλουμε «καθαρή».

  • Κρατήστε τον γενικό κανόνα του πιάτου, με το γράμμα ‘Τ’: ½ πιάτο να καλύπτεται από σαλάτα, χόρτα ή λαχανικά βραστά ή ψητά, ¼ πρωτεΐνη – θαλασσινά στη σχάρα, ¼ υδατάνθρακα – λίγη λαγάνα ή πατάτα βραστή και τέλος συμπεριλάβετε τα καλά λιπαρά όπως 1 κ. σ ταχίνι ή ½ αβοκάντο ή 10 ελιές.
  • Ξεκινήστε πάντα από τον βασιλιά του πιάτου, την σαλάτα. Οι φυτικές ίνες πέραν από τα πολλά θρεπτικά οφέλη που προσφέρουν, προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να γλυτώσετε θερμίδες.
  • Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Φροντίστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να νιώθετε χορτάτοι. Επιλέξτε ξηρούς καρπούς, φρέσκα η αποξηραμένα φρούτα, παστελάκι χωρίς ζάχαρη κλπ.
  • Η κατανάλωση της ταραμοσαλάτας θέλει προσοχή όχι τόσο για τις θερμίδες (1 κ. σ = 140kcal) όσο για την αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι.
  • Η λαγάνα αποτελεί την ‘διασημότερη’ πηγή   υδατανθράκων την συγκεκριμένη ημέρα και καλό θα ήταν η κατανάλωση της να περιοριστεί σε 2 – 3 φέτες (περίπου 30 – 60γρ).
  • Ο χαλβάς αν και πολύ θρεπτικός λόγων της πλούσιας περιεκτικότητας σε βιταμίνες του β – συμπλέγματος καθώς και της βιταμίνης Ε και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πρόκειται για μια επιλογή πλούσια σε θερμίδες (100γρ = 450kcal). Έτσι συνίσταται η κατανάλωση του με μεγάλη προσοχή.
  • Μην ξεφεύγετε με την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών, καθώς το αλκοόλ είναι γνωστό πως είναι πλούσιο σε θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα και περιοριστείτε στα 2 ποτήρια.  

Καλή σαρακοστή σε όλους!

Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

Διάβασε επίσης:

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα;