Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής χαρακτηρίζεται ως η πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς πέραν από την αποχή από την ευρεία κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, απαφεύγεται και το ψάρι. Αντιθέτως, υπάρχει αυξημένη κατανάλωση σε τρόφιμα όπως όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά και ψωμί.

Η μη-κατανάλωση κρέατος και ταυτόχρονα η αποχή από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και ασβεστίου αντίστοιχα, καθώς και σε έλλειψη βιταμινών Β12 και φολικού οξέως.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσουμε τροφές που λείπουν από το καθημερινό μας τραπέζι, κάνοντας έτσι μια αποτοξίνωση από το κρέας που κυριαρχεί στη διατροφή μας.

Είθισται αυτή η μέρα να μας βρίσκει έξω στη φύση και στον ήλιο μαζί με την οικογένεια. Το τραπέζι είναι γεμάτο χρώματα κι αρώματα αφού δεσπόζουν σ' αυτό τα λαχανικά και τα θαλασσινά. Οι μεζέδες της ημέρας αν και νηστισιμοι δεν παύουν να είναι απολαυστικοί.

Η Νηστεία των Χριστουγέννων για πολλούς ξεκίνησε!

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, μια Κυριακή απόσταση  από την Καθαρά Δευτέρα, η Lidl Food Academy αφιέρωσε το γευσιγνωστικό της σεμινάριο σε νηστίσιμα, παραδοσιακά πιάτα που αναδεικνύουν στο έπακρο την μαγειρικής τέχνη της Κύπρου και συνδέουν την κοινωνία του σήμερα με τη γαστρονομική κληρονομιά του τόπου μας.