Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα;   - Κεντρική Εικόνα

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα;

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα νομίζω μικροι μεγάλοι την περιμένουμε με αγωνία, γιατί την έχουμε συνδυάσει με την ξεγνοιασιά, με το πέταγμα του χαρταετού και το γεύμα στην εξοχή ή στο σπίτι.

Το φαγητό που περιλαμβάνει η ημέρα αποτελείται με πιο «αγνά» προϊόντα χωρίς κρέας, γαλακτοκομικά, λάδι και μαγείρεμα στη κουζίνα.  Παρόλα αυτά, εμείς και πάλι  έχουμε την τάση να ξεφύγουμε και να το παρακάνουμε με τις ποσότητες.

Σου προτείνουμε να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να μείνεις εντός του νοήματος της ημέρας:

1. Κατανάλωσε ένα πλούσιο πρωινό που να περιλαμβάνει λαγάνα, ταχίνι, ελιές και διάφορα ωμά λαχανικά όπως ντομάτα, αγγουράκι, καρότο ή φυστικοβούτυρο με μπανάνα και σπόρους Chia.

2. Αν ο προορισμός της ημέρας είναι μακρινός προτίμησε να καταναλώσεις ως σνακ μια μερίδα φρούτου, φρέσκο ή αποξηραμένο.

3. Για μεσημεριανό, έχεις αρκετές επιλογές και μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε συνδυασμό ταιριάζει με τις προτιμήσεις, τόσο τις δικές σου όσο και της υπόλοιπης παρέας. Να θυμάσαι όμως πως δεν θα είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας γι’ αυτό μην παρεκτραπείς με τις ποσότητες. Μερικές από τις επιλογές που μπορείς να έχεις είναι:

  • Θαλασσινά στη σχάρα, όπως καλαμάρι, χταπόδι, σουπιές, γαρίδες
  • Όσπρια όπως φακές, φασολάδα, μαυρομάτικα και φάβα
  • Ψημένα λαχανικά αμυλούχα και μη, όπως παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι, μανιτάρια
  • Ωμά λαχανικά, όπως ντομάτα, αγγουράκι, μαρούλι, ρόκα, μαϊντανό, σπανάκι, λουβάνα, ραπανάκι, σέλινο, καρότο, γογγύλια, αγκινάρα, κουνουπίδι
  • Λαχανικά τουρσί
  • Ταραμά, ταχίνι, χούμους
  • Λαγάνα, κουλούρι και άλλα αρτοσκευάσματα
  • Ελιές
  • Χαλβάς

4. Μετά το μεσημεριανό, ακολουθεί το πέταγμα του χαρταετού συνήθως, που εκτός από διασκέδαση, θα σου δώσει και μερική έστω έξτρα κίνηση μέσα στην ημέρα. Σαν απογευματινό, μπορείς να καταναλώσεις φρούτα ή ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια, λιναρόσπορους, κολοκυθόσπορους κ.α.

5. Μην παραλείψεις το βραδινό γεύμα. Μπορείς να καταναλώσεις σε πιο μικρή ποσότητα τα φαγητά που έχουν περισσέψει από το μεσημεριανό ή ένα κομμάτι λαγάνα ή 1 μικρή κυπριακή πίτα, με ταχίνι ή ταραμά, με ελιές και διάφορα ωμά ή/και ψημένα λαχανικά.

 

 Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

Newsfeed