Η επιστήμη προχωρά αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας όλο και αυξάνονται! Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την διατροφή ή την «δίαιτα» και πριν επιχειρήσουμε να «διορθώσουμε» το πρόβλημα να προσπαθήσουμε να το δούμε με άλλη ματιά.

Δεν θα αναφερθούμε στο τι ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε, αντιθέτως θα σας παρουσιάσουμε μερικές σκέψεις που αφορούν την απώλεια βάρους.

Το βάρος είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχουν μαύρες και άσπρες λύσεις.

Τόσο γνωστά αλλά ταυτόχρονα και τόσο άγνωστα για εμάς. Τα πρεβιοτικά είναι στην πραγματικότητα διαιτητικές ίνες (υδατάνθρακες – κυρίως ίνες) που τρέφουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου μας. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα αφομοιώσει, γι’ αυτό και χρειάζεται η βοήθεια των φιλικών βακτηρίων. Με άλλα λόγια τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών.

Μην συγχύζεσαι… Προβιοτικά και Πρεβιοτικά – ενώ μόνο ένα γράμμα τα χωρίζει, εντούτοις η διαφορά τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι συγχύζονται στο άκουσμα τους και θεωρούν πως κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά στον οργανισμό.  

“Οποιαδήποτε “δίαιτα” υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα και αντιπροσωπεύει μόνο μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στη διατροφή”

Αυτές είναι βασικά οι “Δίαιτα Μόδας”. Πολύ καλές για να είναι αληθινές. Τεράστιοι ισχυρισμοί, influencers, μαρτυρίες από διάσημα πρόσωπα και διαφημιστικές εκστρατείες από αυτοαποκαλούμενους «εμπειρογνώμονες» μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ακόμη και στους πιο ενημερωμένους καταναλωτές.

Θρεπτικοί, υγιεινοί είτε ψημένοι είτε ωμοί. Εμείς βέβαια τους προτιμάμε ανάλατους και ωμούς. Οι ξηροί καρποί είναι εύκολη επιλογή ενδιάμεσου, νόστιμοι στις σαλάτες και σε άλλα φαγητά λόγω μεγάλης ποικιλίας.

Αμύγδαλα

Έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης Ε, σε σχέση με  ξηρούς καρπούς, 30 γραμμάρια περιέχουν 37% βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη με σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελεύθερων ριζών.

Κατά καιρούς βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες γύρω από θέματα διατροφής, άλλοτε από ειδικούς επιστήμονες διατροφής και άλλοτε από μέσα μαζικής ενημέρωσης, περιοδικά, τηλεόραση, διάφορες «μη έγκυρες» ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή και «μη ειδικούς» στο τομέα της διατροφής. Σίγουρα ο καθένας από αυτούς υποστηρίζει και θεωρεί κάτι σωστό αφού έχει «χιλιοειπωθεί» και «χιλιοσυζητηθεί». Έτσι μια πληροφορία όταν αναπαράγεται με πάρα πολλά μέσα, στο τέλος δημιουργεί ένα ΜΕΓΑΛΟ μύθο που δύσκολα καταρρίπτεται!

Λίγο τα απομεινάρια των Χριστουγέννων, λίγο τα καρναβάλια, η Καθαρά Δευτέρα, τα τριήμερα και το Πάσχα να και τα περιττά κιλά και το παραπανίσιο λίπος. Κάπως έτσι σου έρχεται η έντονη επιθυμία να απαλλαχτείς από αυτά, με φυσικό επακόλουθο να πέσεις στην παγίδα της γρήγορης απώλειας βάρους μέσω ανορθόδοξων προγραμμάτων για express αδυνάτισμα.

Προτού όμως πάρεις αυτή την απόφαση, φρόντισε να ενημερωθείς κατάλληλα με σημαντικούς λόγους έτσι ώστε να μην πέσεις στην παγίδα!

1. Διαιτολόγιο με ελάχιστες θερμίδες

07:00  Ξυπνάει, πίνει γρήγορα ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη, ντύνεται και φεύγει για την δουλειά.

10:00  Ακούει την κοιλιά της να γουργουρίζει από την πείνα αλλά προσπαθεί να το αγνοήσει και έτσι πίνει ένα δεύτερο φλιτζάνι πράσινο τσάι.

14:00  Μεσημέρι, επιστρέφει σπίτι για το μεσημεριανό διάλειμμα και φτιάχνει ένα μπολ σαλάτα με 1 αυγό και προσπαθεί να φάει όσο πιο λίγο γίνεται.

15:00  Επιστρέφει στη δουλειά και πίνει ένα αναψυκτικό Zero (για να μην καταναλώσει άλλες θερμίδες), ελπίζοντας ότι θα μειώσει έστω και λίγο την πείνα της.

Ο κανόνας λέει 8 ποτήρια την ημέρα. Είναι όντως «ο κανόνας;» Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό αν το δούμε πιο εξατομικευμένα. Οι  ημερήσιες ανάγκες σου σε νερό είναι 30 - 35ml ανά κιλό σωματικού βάρους, περίπου και πάντοτε σύμφωνα με τη φυσική δραστηριότητα που έχεις καθημερινά.

Σήμερα ασχολούμαστε με ένα θέμα που είμαι σίγουρος πως ο περισσότερος κόσμος αν και βλέπει καθημερινά, δεν μπορεί να ξεχωρίσει ή να εξηγήσει σωστά. Κακώς φυσικά, γιατί αυτές οι μικρές εκφράσεις "Ανάλωση έως (Used By)" και "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από – (Best Before)" πολλές φορές γίνονται η αιτία πολλών τροφικών δηλητηριάσεων.

Τι διαφορά έχει το ένα από το άλλο και σε ποια περίπτωση μπορούμε να παρακάμψουμε με ασφάλεια τις αναγραφόμενες ημερομηνίες;

Η ημερομηνία "Ανάλωση έως" αφορά την ασφάλεια των προϊόντων

Σίγουρα έχετε ακούσει ειδήσεις στο διαδίκτυο ή στα περιοδικά, για τρόφιμα που τα αποκαλούν “super foods” με ισχυρισμούς όπως: “Απώλεια βάρους”, “Επιβράδυνση της γήρανσης”, “Θεραπεία για παθήσεις όπως ο καρκίνος”, “Ελιξίριο ζωής”, “Άύξηση Ευφυΐας” κλπ.