Τελικά η γυμναστική παχαίνει ή αδυνατίζει; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακούω συχνά. «Ξεκίνησα γυμναστική, γιατί δεν χάνω περισσότερο βάρος;», «Μα ξεκίνησα γυμναστική αλλά η ζυγαριά δεν πέφτει».

Στις πλείστες περιπτώσεις όταν κάποιος ξεκινά διατροφή ξεκινά παράλληλα και γυμναστική. Πολλές έρευνες δείχνουν πως η συστηματική γυμναστική επιφέρει θετικά αποτελέσματα ως προς την απώλεια του σωματικού βάρους. Δεν σημαίνει ωστόσο πως χτυπιέμαι περισσότερο στο γυμναστήριο, ιδρώνω περισσότερο άρα χάνω και περισσότερα κιλά.

Με τον ιδρώτα χάνω κιλά;

Ήρθε ο Σεπτέμβριος και μαζί του έρχεται και η ώρα της επιστροφής στα θρανία. Το κλειδί για να μπορέσουν οι μαθητές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής από τους μαθητές καθώς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και η διατροφική εκπαίδευση ξεκινά από αυτούς. 

Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να μην ξεχνάνε:

Tη σημασία του προγεύματος

Αν και το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ, οι διακοπές έχουν τελειώσει και νιώθεις την ανάγκη να βρεις και πάλι τη φόρμα σου. Τα πιο κάτω tips που θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις το “χαμένο σου εαυτό”.

 

Σήμερα θα καταρρίψουμε ένα μύθο, που κατά την άποψη μου λίγο – πολύ όλοι το σκεφτήκαμε κάποια στιγμή. Είναι όντως λάθος να καταναλώνουμε φρούτα αμέσως μετά το φάγητό; Για σας που το κάνετε, μπορείτε να το συνεχίσετε.

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την σωστή λειτουργία του σώματος μας. Μόλις απορροφηθεί από τον οργανισμό, χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μια ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δρα σαν ένα όχημα για  την  μεταφορά οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα μας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για τον γενικό πληθυσμό είναι 8-15 mg ημερησίως.

Το καρπούζι αποτελεί το αγαπημένο φρούτο σχεδόν όλων αφού πλέον χρησιμοποιείται παντού. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτα, smoothie, στο πρωινό μας μαζί με χαλούμι και σε πολλές άλλες επιλογές. Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει;

Το καρπούζι είναι παχυντικό;

Τον έχεις δει στα ράφια του σουπερμάρκετ. Μπορεί να τον είδες σε μενού χορτοφαγικών εστιατορίων. Ή μπορεί να άκουσες από vegan ή vegetarian φίλο σου, ότι μαγείρεψε vegan κανελόνια με κιμά, μούρλια! Και αναρωτιέσαι. Τί είναι τέλος πάντων αυτός ο κιμάς σόγιας με τον οποίο μαγειρεύουν όλοι τον τελευταίο καιρό; Αφού σε τρώει η περιέργεια και διστάζεις ακόμα να αγοράσεις μια συσκευασία για να πειραματιστείς στην κουζίνα σου, συνέχισε να διαβάζεις και θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Και ποιος ξέρει, μπορεί η επόμενη λίστα σου για το σουπερμάρκετ, να γράφει και κιμά σόγιας.

Ξέρεις ότι ο υπερβολικός ζήλος που έχεις για να χάσεις βάρος σε οδηγεί σε υπερβολές με αποτέλεσμα να μην φτάνεις ποτέ στο αποτέλεσμα που επιθυμείς;

Ας απαριθμήσουμε μερικά από τα λάθη που κάνεις:

  1. Καταναλώνεις αρκετά λιγότερο φαγητό

Με την πεποίθηση ότι “αν τρώω λιγότερο θα χάσω βάρος” παραλείπεις  γεύματα, και αυτά είναι συνήθως τα ενδιάμεσα σνακ και το βραδινό, σωστά; Αυτό που πετυχαίνεις όμως, είναι να επιβάλλεις στον οργανισμό σου να μειώνει τις καύσεις του με αποτέλεσμα να μην σου επιτρέπει να χάνεις βάρος.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείς έναν Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο; Τι χρειάζεται να ξέρεις και ποιοι είναι μερικοί σοβαροί λόγοι για να ζητήσεις τη βοήθεια του;

Χρέος ενός Κλινικού Διαιτολόγου είναι να ενημερώνεται και να λαμβάνει υπόψη του τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, με νέες έρευνες και στοιχεία, που αφορούν την διατροφή και την υγεία! Έτσι θα μπορεί να βασίζεται και να καθοδηγεί σωστά και κατάλληλα τα άτομα που παρακολουθεί. Στόχος του είναι η σωστή αξιολόγηση, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία διατροφικών προβλημάτων και συνηθειών, του ατόμου.

Διακοπές… από τη μια ανυπομονούμε γι 'αυτές κι από την άλλη, μας προβληματίζει η διατροφή μας. Και όχι, διακοπές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξεφεύγω από την ισορροπημένη μου διατροφή.

Πιο κάτω σου έχω μερικές συμβουλές για τη περίοδο των διακοπών, ώστε να νιώθεις ξέγνοιαστος να τις απολαύσεις.