Διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα - Κεντρική Εικόνα

Διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Διανύουμε μια περίοδο όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να είναι ισχυρό. Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία μας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αποτελεί σύμμαχο του οργανισμού μας ώστε να προστατευτούμε από λοιμώξεις, ιώσεις, και κρυολογήματα.

Παρακάτω είναι μερικοί από τους σημαντικότερους διατροφικούς παράγοντες καθώς και συγκεκριμένα τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό μας:

  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη αποτελεί μέρος του αμυντικού μας συστήματος. Εμπλουτίστε την διατροφή σας με πηγές πρωτεΐνης που προέρχονται τόσο από ζωικές όσο και από φυτικές πηγές, όπως γάλα, γιαούρτι, αυγά, άπαχα κομμάτια κρέατος όπως κοτόπουλο, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια και φακές.
  • Βιταμίνη Α και καροτενοειδή: Βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος προστατεύοντας μας από λοιμώξεις. Υπάρχουν σε τρόφιμα όπως γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, αυγά, καρότα ή τρόφιμα τα οποία είναι ενισχυμένα με βιταμίνη Α, όπως γάλα και δημητριακά.
  • Βιταμίνη C: Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την λίστα μας αφού επιτελεί κύριες λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Προστατεύει από μολύνσεις και ενισχύει την ανοσία καθώς επιτίθεται  στους ιούς, που έχουν εισβάλλει στο σώμα, και τους καταστρέφει απορροφώντας τους. Τροφές με βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και μανταρίνια, τα μούρα,  το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το πεπόνι, το κουνουπίδι,  το ακτινίδιο, το μάνγκο, τα νεκταρίνια, τις πιπεριές, τις γλυκοπατάτες, τις φράουλες, και τις ντομάτες.
  • Βιταμίνη Δ: O σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης Δ.
  • Η βιταμίνη Ε: Λόγω της δομής της έχει μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνοντας την ανοσολογική λειτουργία. Συμπεριλάβετε τη βιταμίνη Ε στη διατροφή σας μέσω κατανάλωσης εμπλουτισμένων δημητριακών, ηλιόσπορων, ξηρών καρπών και φυτικών ελαίων.
  • Ο ψευδάργυρος : Μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου θεωρούνται τα στρείδια, αλλά καλές πηγές είναι και το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.
  • Προβιοτικά: Θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού μας. Βρίσκονται στα γιαούρτια.
  • Σκόρδο: Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από το κρυολόγημα.  
  • Τζίντζερ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες. Ανακουφίζει και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μπορείτε να το προσθέσετε σε φαγητά, γλυκά και ροφήματα.
  • Το νερό: Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι αναγκαία.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η σωστή διατροφή, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, ικανό να μας προφυλάξει από αλλεργίες, λοιμώξεις και εποχιακές ασθένειες. 

 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA

Newsfeed