Κεφίρ: 5 λόγοι να το εντάξεις στη διατροφή σου - Κεντρική Εικόνα

Κεφίρ: 5 λόγοι να το εντάξεις στη διατροφή σου

Το κεφίρ είναι αρκετά δημοφιλές σε μέρη τις Ευρώπης και της Ασίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να γίνεται γνωστό και σε άλλα μέρη του κόσμου λόγω του επιστημονικού ενδιαφέροντος που έχουν δείξει για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Τι είναι όμως το κεφίρ;

 Είναι γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο έχει υποστεί ζύμωση,  παράγεται από τη δράση βακτηρίων και ζυμομυκήτων που υπάρχουν σε συμβιωτικές ενώσεις στους κόκκους κεφίρ. Παρασκευάζεται από κατσικίσιο, πρόβειο ή αγελαδινό γάλα. Ο μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών που υπάρχουν στο κεφίρ και οι μικροβιακές αλληλεπιδράσεις αποδίδουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το κεφίρ και τα συστατικά του έχουν αντιμικροβιακή, αντικαρκινική, ανοσορυθμιστική δράση και επίσης βελτιώνουν την πέψη της λακτόζης.

  • Το κεφίρ περιέχει το προβιοτικό Lactobacillus kefiri το οποίο φαίνεται πως προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες λοιμώξεις (πχ  Salmonella, Helicobacter pylori, E.coli)
  • Αποτελεί πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2 τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των οστών.
  • Μπορεί να βοηθήσει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία διάρροιας.
  • Είναι προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, καθώς οι κόκκοι κεφίρ έχουν κάνει όλη τη δουλειά. Επομένως, τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να πίνουν κεφίρ.
  • Φαίνεται πως έχει θετικές επιδράσεις στη γλυκόζη του αίματος, επομένως άτομα με διαβήτη μπορούν να το καταναλώσουν.

1 μερίδα (175ml) κεφίρ περιέχει 4 γρ πρωτεΐνης, 4 γρ υδατάνθρακα, 10% ασβέστιο, 15% φώσφορο, 12% βιταμίνη Β12, ενώ η  περιεκτικότητα του σε λίπος εξαρτάται από τον τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Το κεφίρ μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, φτάνει να έχετε τους κόκκους κεφίρ.  Είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιήσετε δοχεία, κουτάλια και σουρωτήρια από πλαστικό, ξύλο ή γυαλί, καθώς οι σπόροι είναι ευαίσθητοι στο μέταλλο.

 

Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy