Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσω τους υδατάνθρακες; - Κεντρική Εικόνα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσω τους υδατάνθρακες;

Υπάρχει σωστή ώρα και σωστός τρόπος κατανάλωσης των υδατανθράκων;

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

Αν και οι υδατάνθρακες περιτριγυρίζονται από μια κακή φήμη, στην πραγματικότητα είναι μια από τις τρεις πιο ζωτικές πηγές ενέργειας μαζί με την πρωτεΐνη και τα λιπαρά. Όταν καταναλώνεις υδατάνθρακες αυτοί μετατρέπονται σε γλυκόζη η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε ενέργεια.

Υπάρχει σωστή ώρα για να τους καταναλώσεις;

Υδατάνθρακες συναντάμε σε σιτηρά ή τροφές πλούσιες σε άμυλο, σε όσπρια, σε φρούτα και λαχανικά αλλά και σε γαλακτοκομικά προϊόντα, σε κάποια από αυτά σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε άλλα σε μικρότερες. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στην πρόσληψη υδατανθράκων είναι περισσότερο η ποσότητα αυτών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερο η ώρα που τους καταναλώνεις, ωστόσο λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις καθημερινές μας απαιτήσεις και ανάγκες (δουλειά, άθληση, ύπνος, βάρος κτλ).

Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους απλούς (φρούτα, χυμοί, γάλα κτλ) και τους σύνθετους (βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα, γλυκοπατάτες κτλ). Ο λόγος που οι σύνθετοι υδατάνθρακες θεωρούνται πιο υγιεινοί είναι διότι περιέχουν περισσότερες ίνες και θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν, κάτι που βοηθάει το αίσθημα κορεσμού.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνεις υδατάνθρακες;

Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνεις υδατάνθρακες είναι να τους μοιράζεις σε όλα τα γεύματα σου διατηρώντας έτσι τα επίπεδα ενέργειας σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές απαιτήσεις σου. Ωστόσο είναι καλό να διατηρείς την ποσότητα των υδατανθράκων χαμηλή στο βραδινό σου γεύμα καθώς μπορεί να αναστατώσει την ποιότητα του ύπνου σου. Επίσης η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση του σωματικού βάρους αν υπερβεί την συνιστώμενη ποσότητα.

Υδατάνθρακες και αθλητισμός

Οι υδατάνθρακες είναι σημαντική πηγή θερμίδων για όσους επιθυμούν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα αλλά και να ανταπεξέλθουν ευκολότερα σε προγράμματα υψηλής έντασης. Η κατανάλωση ενός μικρού γεύματος υδατανθράκων και πρωτεΐνης λίγη ώρα πριν ή μετά την άσκηση φαίνεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα όσον αναφορά την αύξηση της μυϊκής μάζας καθ' ότι ο οργανισμός σου φαίνεται να προτιμά περισσότερο να χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες σαν μέσω ενέργειας από ότι προτιμά την πρωτεΐνη. Ωστόσο και εδώ ισχύει ο παραπάνω κανόνας της ποσότητας- ποιότητας συγκριτικά με την ώρα κατανάλωσης αυτών.

Με λίγα λόγια οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην καλύτερη γενική υγεία όσο και στην επίτευξη καλύτερης φυσικής κατάστασης. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του καθενός διαφέρουν μεταξύ τους και επομένως δεν μπορούμε να ορίσουμε ως "σωστή” κάποια συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων. Καλό είναι για να διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης σου σταθερά να μοιράζεις την ποσότητα σε όλα τα γεύματα της ημέρας εστιάζοντας την προσοχή σου είναι λιγότερο η ώρα που θα τους καταναλώσεις και περισσότερο στην ποιότητα αυτών.

 

 

Πηγή: Shape.gr, σε συνεργασία με τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, cibus.gr