Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς τύψεις - Κεντρική Εικόνα

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς τύψεις

Διακοπές… από τη μια ανυπομονούμε γι 'αυτές κι από την άλλη, μας προβληματίζει η διατροφή μας. Και όχι, διακοπές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξεφεύγω από την ισορροπημένη μου διατροφή.

Πιο κάτω σου έχω μερικές συμβουλές για τη περίοδο των διακοπών, ώστε να νιώθεις ξέγνοιαστος να τις απολαύσεις.

  • Προτίμησε κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι με σαλάτα για κυρίως γεύματα ώστε να είναι χορταστικά και παράλληλα να μην επιβαρύνουν. Οι πολλές σάλτσες και τα λαδερά φαγητά επιβαρύνουν το στομάχι με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε όπως θέλουμε τις διακοπές μας.
  • Κατανάλωσε αρκετό νερό! Το νερό είναι σημαντικό τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ωστόσο, το καλοκαίρι λόγω της θερμοκρασίας έχουμε περισσότερη εφίδρωση με αποτέλεσμα να χάνουμε και αρκετά υγρά. Συστήνεται κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα. Σημαντική περιεκτικότητα νερού υπάρχει επίσης και στα φρούτα.
  • Κατανάλωσε αρκετά φρούτα! Τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, δροσίζουν αλλά και τονώνουν παράλληλα. Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντική ως προς τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.
  • Το ποτό με μέτρο! Ολοένα και περισσότερα βράδια θα βγούμε το καλοκαίρι για ποτό με την παρέα. Όσο και να πεις θα πιείς ένα ποτό, θα έρθει και δεύτερο και τρίτο… Τι γίνεται όμως όταν ξεφύγουμε; Τα ποτά έχουν αρκετές θερμίδες, άλλα περισσότερες άλλες λιγότερες. Σημαντικό είναι να καταναλώνονται με μέτρο και να υπολογίζονται μέσα στη μέρα ώστε την υπόλοιπη μέρα να καταναλωθούν πιο ‘ελαφριά’ γεύματα ώστε να μην ξεφύγουμε από τις θερμίδες της ημέρας. Προτιμότερο θα ήταν 1 ποτήρι κόκκινο κρασί λόγω των θερμίδων αλλά και της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά.
  • Να κεράσω γλυκό; Να μην κεράσεις; Προσοχή! Λογικό είναι να φάμε το γλυκό μας γιατί εντάξει διακοπές ήμαστε, λίγη χαλάρωση θα υπάρχει. Το παγωτό είναι κάτι που κυριαρχεί το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλές υγιεινές και με λίγες θερμίδες επιλογές όπως είναι τα παγωτό sorbet και τα παγωτά που είναι light με γλυκαντικό στέβια.

Γενικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την περίοδο των διακοπών. Ναι, δυο μέρες αν οι υπόλοιπες είναι όπως πρέπει, δεν θα κάνουν τη διαφορά. Η μια εβδομάδα όμως θα την κάνει… και τι γίνεται όταν ξεφύγουμε; Χάνονται όλες οι προσπάθειες και η πρόοδος που είχαμε κάνει μέχρι τώρα. Οπότε διασκεδάζουμε πάντα αλλά με προσοχή στο φαγητό και ποτό.

 

Σταύρη Κλεάνθους
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, MSc
KLEANTHOUS NUTRITION & LIFESTYLE
Τηλ. +357 25 388820
Email. stavrie@kleanthousnutrition.com
Facebook. @kleanthousnutrition
Instagram. @kleanthous_nutrition

Newsfeed