Ακόμα κι αν νομίζεις ότι τα έκανες όλα σωστά, κατά γράμμα!
Αχ αυτά τα κέικ. Υποτίθεται ότι μας φέρνουν θαλπωρή και κάνουν το σπίτι μας να μυρίζει Κυριακή. Δεν πρέπει να μας δημιουργούν μαγειρικό άγχος και στεναχώριες! Όμως κάποιες φορές δεν πετυχαίνουν και το καταλαβαίνω από τα σχόλια και τα προσωπικά μυνήματα που μου στέλνεις κατα καιρούς. Κάποιες φορές τα κέικ βγαίνουν παραψημένα, στεγνά, πολύ υγρά, “δεν φούσκωσαν”, δεν ήταν “όπως στο video/ στην φωτογραφία”. Κι ας νιώθεις -ορκίζεσαι- ότι τα έκανες όλα σωστά, κατα γράμμα. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που το κέικ που λιγουρεύτηκες και για το οποίο έκανες τόσο κόπο, δεν σου βγήκε όπως έπρεπε. Και θα τον βρούμε μαζί αυτό τον λόγο, ώστε την επόμενη φορά να έχεις στον πάγκο σου ένα κέικ περήφανο, που θα σου χαρίζει γενναιόδωρα μόνο την γλύκα του.
1. Δεν μέτρησες τα υλικά σε γραμμάρια και ml
Οι περισσότερες συνταγές που έχουμε πια στο blog, ζητούν υλικά σε γραμμάρια, ml, κουταλιές της σούπας (κ.σ.) και του γλυκού (κ.γ.). Γιατί οι κούπες, τα φλιτζάνια του τσαγιού, του καφέ και τα ποτήρια, διαφοροποιούνται πάρα πολύ από κουζίνα σε κουζίνα και άνθρωπο σε άνθρωπο. Το αμερικάνικο σύστημα σε κούπες (cups) βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ποσότητα που έχουν συμφωνήσει από κοινού, όμως στην χώρα μας, οι γιαγιάδες χρησιμοποιούσαν ό,τι είχαν. Αυτές τα καταφέρναν, εμείς κάπως δυσκολευόμαστε. Σε μια κλασική πορτοκαλόπιτα την σκαπουλάρεις, στο κέικ καρότου όμως όχι.
2. Δεν τήρησες τις αναλογίες υλικών ή το παραέκανες με τις αντικαταστάσεις
Το καταλαβαίνω ότι μπορεί να θέλεις πιο healthy γλυκά, γιατί συχνά πυκνά μου ζητάς “αν γίνεται να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη στο ένα, αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με λάδι στο άλλο” κ.ο.κ. Σίγουρα -αναλόγως και την συνταγή- μπορείς να αλλάξεις κάποια υλικά για να προσαρμόσεις το κέικ στις διατροφικές σου ανάγκες: ίσως να μειώσεις λίγο την ζάχαρη ή να βάλεις ρόφημα αμυγδάλου αντί για ζωικό γάλα. Όμως τα κέικ και γενικά η ζαχαροπλαστική είναι καθαρή χημεία, επομένως αν πειραματιστείς υπερβολικά, το κέικ σου δεν θα έχει καμία σχέση με το δικό μου, το δοκιμασμένο.
3. Τα υλικά ήταν στις λάθος θερμοκρασίες
Άρχισες να χτυπάς το βούτυρο όσο ήταν παγωμένο από το ψυγείο (ενώ η συνταγή έλεγε ξεκάθαρα σε “θερμοκρασία δωματίου”); Τα αυγά ήταν παγωμένα, το γάλα χλιαρό και η κουβερτούρα που είχες λιώσει, είχε εντωμεταξύ κρυώσει; Το κέικ σου θα ψηθεί, θα είναι νόστιμο αλλά σίγουρα, δεν θα θυμίζει το απολαυστικό κέικ με την τέλεια υφή, που δοκίμασα εγώ όταν σου έγραφα την συνταγή. Υπάρχει λόγος που το νερό που προσθέτουμε στο τέλος,σε αυτό το πανεύκολο κέικ σοκολάτας, είναι καυτό.
4. Ανακάτεψες πολύ, πάρα πολύ
Τα περισσότερα κέικ, όπως αυτό το κέικ πορτοκαλιού με γιαούρτι, ζητούν να ανακατέψεις τα υγρά υλικά (αυγά/φρέσκο χυμό/γάλα ή φυτικό ρόφημα/ελαιόλαδο ή βούτυρο/ζάχαρη κ.λ.π.) με φουέ, δηλαδή σύρμα ή μίξερ χειρός. Έπειτα να προσθέσεις το “στεγνό μείγμα”, δηλαδή αλεύρι με μπέικιν πάουντερ, σόδα, αλάτι κ.λ.π. και να αναμείξεις ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Γι αυτό και συχνά θα δεις ότι αναφέρουμε “με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής”. Αν συνεχίζεις να ανακατεύεις ζωηρά και για ώρα με σύρμα το τελικό μείγμα, το κέικ σου δεν θα φουσκώσει.
5. Δεν τήρησες το μέγεθος της φόρμας
Το λέμε ξανά και ξανά: στα γλυκά και ειδικά στα κέικ, αναφέρουμε μέγεθος της φόρμας που χρησιμοποιήσαμε γιατί είναι πολύ σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα. Αν φτιάξεις ένα κέικ που σχεδιάστηκε για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκατοστών σε φόρμα 30 εκατοστών, θα σου βγει πολύ λεπτό, πιθανόν παραψημένο και καθόλου αφράτο. Λογικό είναι!
6. Δεν ήσουν πολύ εξοικειωμένος/η με την “προσωπικότητα” του φούρνου σου
Κάθε φούρνος -δυστυχώς- είναι διαφορετικός. Πάντα αναφέρουμε θερμοκρασία και χρόνο ψησίματος στις συνταγές μας, όμως είναι ενδεικτικός. Τα κέικ τα ψήνουμε πάντα στον αέρα κι αν έχουμε παλιότερο φούρνο, αναγκαστικά τα ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην ίδια θερμοκρασία της συνταγής, απλώς ίσως για λίγη περισσότερη ώρα (5-10 λεπτά). Όμως κάποιοι φούρνοι καίνε πολύ γρήγορα και παραψήνουν το εξωτερικό περίβλημα, ενώ το εσωτερικό του κέικ είναι ακόμα υγρό. Ή καποιοι άλλοι είναι πιο καυτοί σε σημεία και τα κέικ μας φουσκώνουν ανοιμοιόμορφα. Μάθε τον φούρνο σου, προσάρμοσε τα ψησίματά σου και να θυμάσαι ότι σε 99% των περιπτώσεων, τα κέικ ψήνονται στην μεσαία σχάρα.
7. Δεν βουτύρωσες/λάδωσες σωστά την φόρμα
Πήγες να τουμπάρεις το όλο υποσχέσεις κέικ στην πιατέλα και σου έμεινε το μισό στην φόρμα; Το ξέρω καλά αυτό το συναίσθημα και δεν υπάρχει χειρότερο. Να φροντίζεις πάντα να λαδώνεις ή να βουτυρώνεις την φόρμα σου καλά, να την πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι ή κακάο (αν πρόκειται για σοκολατένιο κέικ) ή, ακόμα καλύτερα, να βάζεις πάντα λαδόκολλα και να την λαδώνεις/βουτυρώνεις κι αυτήν, για να εφαρμόζει καλύτερα στην φόρμα.
8. Άνοιξες τον φούρνο την λάθος στιγμή
Τα κέικ θέλουν υπομονή στο ψήσιμο. Βάλε ένα ξυπνητήρι στο κινητό σου (για να μην ξεχαστείς κι έχουμε άλλα δράματα) και κάνε κάτι άλλο. Δες ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς. Στρώσε το κρεβάτι. Καθάρισε το ψυγείο. Σε καμία περίπτωση μην ανοίξεις τον φούρνο στο πρώτο 30λεπτο ψησίματος ενός κέικ, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του φούρνου πολύ απότομα και θα χάσει όλο το φούσκωμα. Λίγο υπομονή!
9. Έκοψες το κέικ πολύ νωρίς
Καταλαβαίνω ότι το λιγουρευόσουν πολύ αυτό το φρεσκοψημένο κέικ. Η κουζίνα σου είχε γεμίσει μυρωδιές που σου έσπαγαν τη μύτη και δεν έβλεπες την ώρα να τουμπάρεις το κέικ και να φας το πρώτο, το αυτοκρατορικό κομμάτι. Όμως τα περισσότερα κέικ δεν είναι φτιαγμένα για να τρώγονται ζεστά από τον φούρνο. Όπως και τα ψωμιά, πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα κόψεις. Για να μην διαλυθούν. Να μην χάσουν υγρασία. Άφησέ τα να σταθούν. Θα έρθει και η ώρα τους. Κι αν το κέικ σου θέλει γλάσο, περίμενε μέχρι να κρυώσει εντελώς. Δεν είναι καλύτερα να τα απολαύσεις στα καλύτερά τους;
Πηγή: Madame Ginger