5 έξυπνοι τρόποι για καθημερινή ενυδάτωση - Κεντρική Εικόνα

5 έξυπνοι τρόποι για καθημερινή ενυδάτωση

Ο κανόνας λέει 8 ποτήρια την ημέρα. Είναι όντως «ο κανόνας;» Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό αν το δούμε πιο εξατομικευμένα. Οι  ημερήσιες ανάγκες σου σε νερό είναι 30 - 35ml ανά κιλό σωματικού βάρους, περίπου και πάντοτε σύμφωνα με τη φυσική δραστηριότητα που έχεις καθημερινά. Για παράδειγμα αν το βάρος σου είναι 60kg τότε οι ημερήσιες ανάγκες σου είναι 1800 - 2100ml που αντιστοιχούν σε 7-9 ποτήρια την ημέρα.  Αυτό που συμβαίνει συχνά, είναι ότι πολλά άτομα μπερδεύουν το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας, και οδηγούνται σε περισσότερα τσιμπολογήματα και υπερκατανάλωση τροφή καθημερινά. Φρόντισε να πίνεις αρκετά υγρά και να μπορείς πιο εύκολα να ξεχωρίζεις το αίσθημα της δίψας από το αίσθημα της πείνας.

 Δες 5 έξυπνους τρόπους για να μπορείς να είσαι συνεχώς ενυδατωμένος:  

  1. «Πάντα μαζί σου»: Φρόντισε να έχεις ένα μπουκάλι μαζί σου, στη τσάντα, στο δρόμο, στο γραφείο στη βόλτα σου. Έτσι υπολογίζεις καλύτερα την κατανάλωση που είχες και πίνεις σίγουρα περισσότερο.
  2. «Θα το προτιμούσες αν ήταν πιο γευστικό;» Δεν σου αρέσει, γι ‘ αυτό και αποφεύγεις να το πίνεις. Για να το συμπαθήσεις περισσότερο και να μπορείς να πίνεις πιο εύκολα πρόσθεσε φέτες λεμονιού, lime, μέντας, φρέσκο χυμό λεμονιού ή και λίγες σταγόνες σπιτικής λεμονάδα. Μπορείς ακόμα να τοποθετήσεις κομμάτια από φρούτα μέσα στις παγοκυψέλες και να τα καταψύξεις. Έτσι θα το κάνεις σίγουρα πιο γευστικό.
  3. Συνόδευσε το παντού: Πριν και μετά από κάθε γεύμα σου να πίνεις ένα ποτήρι νερό, έτσι ενυδατώνεσαι και ταυτόχρονα καταναλώνεις και λιγότερη ποσότητα φαγητού. Λίγο πριν πας για ύπνο, πάρε μαζί σου ένα ποτήρι νερό και βάλτο δίπλα στο κρεβάτι σου ώστε  να ενυδατώνεσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν το χρειάζεσαι!
  4. Νερό και σε τρόφιμα: Πολλά τρόφιμα είναι πλούσια σε νερό! Τα φρούτα και λαχανικά περιέχουν >80%  περιεκτικότητα σε νερό και καλό είναι να τα συμπεριλάβεις στο καθημερινό σου πρόγραμμά. Λαμβάνεις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ταυτόχρονα ενυδατώνεσαι.
  5. Γυμνάσου με νερό: Πας για περπάτημα ή τρέξιμο, κάνεις ποδηλασία η κολύμπι; Είσαι στο γυμναστήριο ή κάνεις γυμναστική στο σπίτι; Βάλε στόχο να πίνεις σίγουρα 1-2 μπουκαλάκια νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης σου, και σίγουρα μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι. Ο οργανισμός με τον ιδρώτα χάνει αρκετό νερό και χρειάζεται να το αναπληρώσεις συνεχώς!

 

*Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης;

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφόλογος, MSc 
CHANGE EAT Clinical Dietitians & Associates
Τηλ: 77 77 77 51
www.change-eat.com.cy

Newsfeed