Πώς ο ποιοτικός ύπνος θα βελτιώσει τη ζωή σου; - Κεντρική Εικόνα

Πώς ο ποιοτικός ύπνος θα βελτιώσει τη ζωή σου;

Οι διάφορες υποχρεώσεις της καθημερινότητας σου σε αναγκάζουν να κλέβεις ώρες από τον ύπνο σου ώστε να «εξοικονομείς» χρόνο για να τα προλάβεις όλα;

Το ξέρεις ότι αυτή η τακτική δεν είναι σωστή και δεν θα σε βοηθήσει καθόλου ε;

Έφτασε η ώρα να βάλεις πρόγραμμα στην ζωή σου και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να έχεις ένα ποιοτικό ύπνο. Εύχομαι οι παρακάτω λόγοι να σε πείσουν!

  •  Είναι σύμμαχος στην επίτευξη ή στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους

Οι λιγότερες ώρες ύπνου επηρεάζουν την σωστή παραγωγή των ορμονών που επηρεάζουν το βάρος σου. Μια σημαντική ορμόνη είναι η κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες, η οποία στην κατάσταση σου παράγεται σε περισσότερη ποσότητα με αποτέλεσμα την αυξημένη αποθήκευση λίπους. Επίσης, επηρεάζεται και η παραγωγή των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη. Η γκρελίνη και η λεπτίνη είναι αυτές οι ορμόνες, οι οποίες οποιεσδήποτε αλλαγές στην έκκριση τους οδηγούν στο να αισθάνεσαι συχνότερα πιο έντονες.

  • Βελτιώνει τη διάθεση και την κοινωνικότητα σου

Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ικανότητα ανταπόκρισης στα συναισθηματικά ερεθίσματα. Η ικανότητα ανταπόκρισης στα συναισθηματικά ερεθίσματα καθιστά ικανή να ξεχωρίζει τα θετικά από τα αρνητικά συναισθήματα. Η μείωση της ικανότητας αυτής κάνει να αισθάνεσαι την απογοήτευση και την κατάθλιψη. Επίσης, η απώλεια ύπνου σε καθιστά πιο αντισημιτικό άτομο, διότι μειώνεται η ικανότητα αναγνώρισης εκφράσεων του προσώπου και οι αντιδράσεις μας σε αυτές. 

  • Βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη απόδοση (παραγωγικότητα)

Η ύπνωση είναι απόλυτα απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο όπου μεταφέρει πληροφορίες και κάνει διάφορες άλλες διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνάει το πρωί με μεγαλύτερη διαύγεια, συγκέντρωση, μνήμη και απόδοση. 

  • «Καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τις άχρηστες ουσίες

Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης (και μόνο τότε) ο εγκέφαλος απομακρύνει τα κατάλοιπα που δεν αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ουσίες αυτές εμπλέκονται στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως είναι η νόσος Alzheimer.

  • Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια και επαναλαμβανόμενη στέρηση ύπνου επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης (δηλαδή της σακχάρου), μειώνει την παραγωγή της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

  • Δυναμώνει  το ανοσοποιητικό σύστημα

Κατά τη διάρκεια της ύπνου λειτουργεί η φυσική ανοσοαπόκριση με αποτέλεσμα την ενίσχυση των επιπέδων των κυττάρων στο αίμα προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ενδεχόμενες λοιμώξεις. Έρευνα έδειξε ότι άτομα με επαρκή βραδινό ύπνο είχαν υψηλότερο αριθμό αντιδράσεων στο σώμα τους.

Συμπέρασμα: Ο επαρκής και ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει τη μακροζωία λόγω των παραπάνω σημείων και πολλών άλλων παραγόντων όπως είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, λειτουργία του καρδιακού συστήματος και η αναγέννηση των κυττάρων (και του δέρματος).

*Διάβασε ακόμη:

Νιώθεις συνεχώς κούραση; Μήπως η αιτία είναι μία από αυτές;

 

 Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy