Γιορτές… πώς θα τις διαχειριστείς διατροφικά; - Κεντρική Εικόνα

Γιορτές… πώς θα τις διαχειριστείς διατροφικά;

Οι γιορτινές μέρες πλησιάζουν και η διαχείριση του βάρους σου φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολη αφού βρίσκεται αντιμέτωπος αρχικά με τη νηστεία και έπειτα με τα γιορτινά τραπέζια. Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε με ποιο τρόπο μπορείς να διαχειριστείς την ημέρα των Χριστουγέννων χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στο βάρος.

Η μέρα των Χριστουγέννων έφτασε και το πρόγραμμα έχει ήδη προγραμματιστεί.

Οι κανόνες είναι απλοί και έχουν ως εξής:

Φρόντισε να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό

Το πρωινό σου δεν χρειάζεται υπερβολές. Συνδύασε σύνθετους υδατάνθρακες, με πρωτεΐνη και μερικές πινελιές λαχανικών ή φρούτων. Μερικές προτάσεις είναι:

  • Ομελέτα με λαχανικά και φρυγανιές ή παξιμάδι ολικής άλεσης
  • Πολύσπορο ψωμί με φυστικοβούτυρο και μπανάνα
  • Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα

Μην παραλείψεις τα ενδιάμεσα σνακ

Γνωρίζοντας πως θα εξελιχθεί η μέρα, φρόντισε να έχεις μαζί σου τα σνακ που πρέπει να καταναλώσεις ως ενδιάμεσο σνακ πρωινού και ως απογευματινό σνακ. Αν είσαι καλεσμένος κάπου που δεν μπορείς να κρατάς το δικό σου ζήτησε να σου προσφέρουν ένα φρούτο ή λαχανικά, όπως καρότο, σέλινο ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη επιλογή επέλεξε μερικούς ανάλατους ξηρούς καρπούς (προσοχή όμως στην ποσότητα λόγω των λιπαρών φαγητών που θα ακολουθήσουν). Μ’ αυτό τον τρόπο θα προλάβεις την πείνα σου και θα καταναλώσεις πιο ελεγχόμενη ποσότητα με αποτέλεσμα να μην κάνεις υπερβολές.

Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ

Η κατανάλωση του αλκοόλ σε γιορτινές συναντήσεις είναι αναπόφευκτη και η αλήθεια δίνει μια ευχάριστη νότα, ωστόσο πρέπει να γίνεται με φειδώ. Απέφυγε τα κοκτέιλς (εκτός και αν επιλέξεις να είναι το μοναδικό σου ποτό) και κυρίως την προσθήκη αναψυκτικών ή φρουτοποτών διότι αυτόματα απογειώνεται το θερμιδικό περιεχόμενο του. Ιδανική επιλογή είναι η κατανάλωση κρασιού ή μπύρας, αλλά και πάλι προσέξε να μην υπερβείς τα 2 ποτήρια!

Μην ξεχνάς τη σύσταση του πιάτου σου

Το πιάτο σου πρέπει να ακολουθεί το σχήμα «Τ», δηλαδή  στο ½ να περιέχει λαχανικά, στο ¼ να είναι οι υδατάνθρακες και στο υπόλοιπο ¼ να είναι οι πρωτεΐνες. Για υδατάνθρακες προτιμήστε ρύζι ή πατάτες φούρνου και για πρωτεΐνη επιλέξτε άλιπο κρέας όπως στήθος κοτόπουλο ή χοιρινό φιλέτο. 

 

Συμβουλή: Απόλαυσε την ημέρα σου ξέγνοιαστα.

 

Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy