Τι λάθος κάνω με τη διατροφή μου και δεν χάνω βάρος; - Κεντρική Εικόνα

Τι λάθος κάνω με τη διατροφή μου και δεν χάνω βάρος;

Ξέρεις ότι ο υπερβολικός ζήλος που έχεις για να χάσεις βάρος σε οδηγεί σε υπερβολές με αποτέλεσμα να μην φτάνεις ποτέ στο αποτέλεσμα που επιθυμείς;

Ας απαριθμήσουμε μερικά από τα λάθη που κάνεις:

  1. Καταναλώνεις αρκετά λιγότερο φαγητό

Με την πεποίθηση ότι “αν τρώω λιγότερο θα χάσω βάρος” παραλείπεις  γεύματα, και αυτά είναι συνήθως τα ενδιάμεσα σνακ και το βραδινό, σωστά; Αυτό που πετυχαίνεις όμως, είναι να επιβάλλεις στον οργανισμό σου να μειώνει τις καύσεις του με αποτέλεσμα να μην σου επιτρέπει να χάνεις βάρος.

  1. Απορρίπτεις ακόμα και τα καλά λιπαρά

Η τακτική του περιορισμού της υπερβολικής κατανάλωσης γλυκών, τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφίμων και βέβαια είναι σωστή! Ωστόσο, είναι εντελώς λάθος η οποιαδήποτε αποφυγή λιπαρών. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας γιατί διαδραματίζουν σημαντικό μέρος στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς και είναι απαραίτητα για την παραγωγή των ορμονών και όχι μόνο.  Γι΄αυτό μην απορρίπτεις πηγές καλών λιπαρών όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο απλά και μόνο γιατί φοβάσαι τις θερμίδες και τα λιπαρά που περιέχουν.

  1. Αφαιρείς εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου

Λανθασμένα η κατανάλωση υδατάνθρακα και κυρίως στο βραδινό γεύμα έχει συνδεθεί την απόκτηση βάρους. Σίγουρα, η ποσότητα του υδατάνθρακα που καταναλώνεται τόσο στο σύνολο της ημέρας όσο και στις βραδινές ώρες (επί του καναπέος συνήθως) θα βάλουν το χεράκι τους στην αύξηση του βάρους.  Ωστόσο, πρέπει να μάθεις επιτέλους ότι ο υδατάνθρακας είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας. Με άλλα λόγια είναι το καύσιμο του οργανισμού μας γι’ αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας μας πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από αυτόν! Το “μυστικό” βρίσκεται στο σωστό καταμερισμό του κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και στην επιλογή της ποιότητας του υδατάνθρακα.

  1. Πέφτεις στην παγίδα των light προϊοντων

Θεωρείται πιο σοφό να επιλέξεις ένα light αναψυκτικό ή light μαγιονέζα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κανονικά τους προϊόντα. Ωστόσο, τα light προϊόντα δεν είναι για να το παρακάνεις με την κατανάλωση τους! Ο όρος light δεν καθορίζει αν το προϊόν περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά ή λιγότερα σάκχαρα από το αντίστοιχο κανονικό προϊόν. Αντί να πέσεις στην παγίδα των light προϊοντων είναι προτιμότερο να καταναλώσεις μια μικρή ποσότητα από το κανονικό προϊόν.

Τρόπος για να επιτύχεις: Μην υπερβάλεις με τις στερήσεις! Εντόπισε τις λανθασμένες διατροφικες σου συνήθειες και αντικατέστησε τις με ένα υγιεινό τρόπο ζωή που θα σου επιτρέπει να τα απολαμβάνεις όλα με μέτρο. 

Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy