Νηστεύω, μπορώ να χάσω κιλά; - Κεντρική Εικόνα

Νηστεύω, μπορώ να χάσω κιλά;

Έφτασε και φέτος σιγά σιγά η νηστεία της Σαρακοστής. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η νηστεία οδηγεί σε αύξηση βάρους λόγω της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων – αυτά τα ‘μαγικά’ συστατικά που κατά ένα παράξενο λόγο μας προσθέτουν υπερβολικές θερμίδες (ούτε καν!) .

Οι υδατάνθρακες μας προσδίδουν το 60% της καθημερινής μας ενέργειας. Η γλυκόζη ως υδατάνθρακας αποτελεί το κύριο ‘καύσιμο’ του εγκεφάλου μας. Επομένως, η πρόσληψη υδατανθράκων στη σωστή ποσότητα και ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας.

Το πιο σημαντικό στη νηστεία είναι να γίνονται οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων ώστε να μην υπάρχουν διάφορες ελλείψεις.

Πιο κάτω σου έχω γεύματα που είναι χαμηλά σε θερμίδες και συνδυασμένα σωστά ώστε να σου παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά:

  • Φακές με γλυκοπατάτα ή κινόα, σπανάκι και κουρκουμίνη. Αυτό το πιάτο είναι θρεπτικό, χαμηλό σε θερμίδες, με αρκετή πρωτεΐνη και αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Μπορείς να το απολαύσεις ως μεσημεριανό.
  • Παραδοσιακά κουπέπια ή γεμιστά νηστίσιμα με ρύζι. Μαγειρεύοντας τα με ελάχιστο ελαιόλαδο αποτελούν ένα υγιεινό πιάτο με πολλές βιταμίνες και χαμηλό σε θερμίδες.
  • Κινόα με πιπεριές, κρεμμυδάκι, μανιτάρια και καλαμπόκι. Ένα πιάτο άκρως απολαυστικό που προσδίδει πρωτεΐνη και αρκετή ενέργεια.
  • Buddha bowl με τόφου. Buddha bowl είναι ένα μπολ το οποίο ουσιαστικά συνδυάζεις ότι φαγητά σου έχουν μείνει στο ψυγείο και έχει ως βάση τα λαχανικά. Το μπολ αυτό αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό πλούσιο σε πρωτεΐνη.
  • Tik tok tortilla hack – ναι αυτό που έγινε viral στα social media. Αρχικά παίρνεις μια τορτίγια (θα προτιμούσα σίγουρα ολικής αλέσεως που έχει περισσότερες φυτικές ίνες). Έπειτα, κόβεις την μισή διάμετρο της πίτας και τη χωρίζουμε στο μυαλό μας σε 4 κομμάτια. Βάζουμε λαχανικά, πρωτεΐνη (τόφου, φασόλια κ.α.), υδατάνθρακα (ρύζι, κινόα, γλυκοπατάτα) και μια παχύρευστη σάλτσα για να είναι πιο γευστικό (γουακαμόλε, ταχίνι κ.α.). Την διπλώνουμε ένα-ένα κομμάτι και την τοποθετούμε στην τοστιέρα. Έτοιμο το βραδινό ή σνακ μας σε πολύ λίγο χρόνο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νηστέψεις κάνε το σωστά και υγιεινά χωρίς τύψεις.

 

Σταύρη Κλεάνθους
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, MSc
KLEANTHOUS NUTRITION & LIFESTYLE
Τηλ. +357 25 388820
Email. stavrie@kleanthousnutrition.com
Facebook. @kleanthousnutrition
Instagram. @kleanthous_nutrition