Αλλάζω το βάρος μου, αλλάζοντας τρόπος σκέψης - Κεντρική Εικόνα

Αλλάζω το βάρος μου, αλλάζοντας τρόπος σκέψης

Η επιστήμη προχωρά αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας όλο και αυξάνονται! Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την διατροφή ή την «δίαιτα» και πριν επιχειρήσουμε να «διορθώσουμε» το πρόβλημα να προσπαθήσουμε να το δούμε με άλλη ματιά.

Δεν θα αναφερθούμε στο τι ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε, αντιθέτως θα σας παρουσιάσουμε μερικές σκέψεις που αφορούν την απώλεια βάρους.

Το βάρος είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχουν μαύρες και άσπρες λύσεις.

Παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος εκτός από το φαγητό

  • Το επιπλέον βάρος μπορεί να προκληθεί από έναν μεγάλο αριθμό συναισθηματικών παραγόντων (ανασφάλεια, στρες, στεναχώρια).
  • Το βάρος μπορεί να σχετίζεται με γενετική κληρονομικότητα
  • Το να είναι κάποιος υπέρβαρος δεν είναι πάντα αποκλειστική ευθύνη αυτού του ατόμου, αφού πολλές φορές η αύξηση βάρους μπορεί να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Το πιο προφανές παράδειγμα είναι τα υπέρβαρα παιδιά όπου το βάρος τους επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες των γονέων ή το περιβάλλον τους.

Σωματικό Λίπος . . .

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε το λίπος στο σώμα μας ως κάτι αρνητικό, άσχημο, απωθητικό και αφύσικο, ακόμη και τα άτομα με πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το λίπος στο σώμα (σε φυσιολογικά επίπεδα <30% για γυναίκες και <20% για άνδρες) έχει ένα εξαιρετικό βιολογικό σκοπό (μόνωση θερμότητας σώματος, απορρόφηση βιταμινών, παραγωγή ορμονών, γονιμότητα κ.α.). Εάν με κάποιο τρόπο μπορούσαμε στη πραγματικότητα να αφαιρέσουμε όλο το λίπος από το σώμα μας δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε ούτε για 1 λεπτό!

Ο κάθε σωματότυπος είναι διαφορετικός και πρέπει να γίνεται αποδεκτός. Φανταστείτε ένα κόσμο όπου όλοι, θα αγαπούσαμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι, θα ήμασταν ανίκητοι! Θα νιώθαμε πιο ελεύθεροι να αφοσιωθούμε στη δουλειά μας και στους στόχους μας.  Με αυτή την αυτοπεποίθηση θα ήμασταν λιγότερο αγχωμένοι, πιο απελευθερωμένοι, περισσότερο δημιουργικοί.

Αγαπώ το σώμα μου δεν σημαίνει «Πρώτα χάνω τα κιλά και μετά αγαπάω τον εαυτό μου», σημαίνει αρχίζω να αγαπώ τον εαυτό μου ΤΩΡΑ. Θα λέγατε ποτέ στο παιδί σας «Θα σε αγαπήσω μόλις χάσεις τα κιλά που πρέπει»? Ακούγεται άσχημο, σωστά; Αυτό όμως το λέτε πολλοί στον εαυτό σας.

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι το μυστικό συστατικό που ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε σε κάθε προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά.  Σκοπός μας πρέπει να είναι τόσο η σωματική όσο και η ψυχική μας υγεία.  Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ενώ παράλληλα να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας. 

 

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy