Σοκολάτα και απώλεια βάρους πάνε μαζί; Ε ναι! Γιατί όχι; Η σοκολάτα φυσικά μπορεί να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Εκτός από τους υπέροχους συνδυασμούς που μπορούμε να κάνουμε για να φτιάξουμε μια σαλάτα ή να φάμε ένα φρούτο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εντάξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας.

Σου παρουσιάζουμε 20 διαφορετικούς τρόπους για να εμπλουτίσεις τα συνηθισμένα καθημερινά σου πιάτα με φρούτα και λαχανικά, αυξάνοντας την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Πρόγευμα

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη και αποτελεί ορόσημο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια και τις επιπτώσεις της, καθώς και τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της.

Διατροφή και κόπωση - Κεντρική Εικόνα

Διατροφή και κόπωση

Νιώθεις συνεχώς εξαντλημένος; Δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν έχουν αρκετή ενέργεια ώστε να διεκπεραιώσουν όλα όσα γράφει το πρόγραμμα της ημέρας τους. Κάποιες φορές ίσως ο λόγος εξάντλησης να είναι κάποιο κρυολόγημα ή έλλειψη ύπνου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι - τρως άραγε σωστά; Η κατανάλωση μιας ποικιλίας από υγιεινά τρόφιμα είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ευημερία. Αν και η διατροφή μόνο δεν είναι η αιτία παρατεταμένης κούρασης, μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες στην εμφάνιση κούρασης.

Είναι πλέον πολλοί πελάτες που μας ρωτούν για το “juice cleanse” (αποτοξίνωση με χυμούς). Και όλος παραδόξως, είναι πολύ φυσιολογικό απ’την στιγμή που υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες γύρω τους στο διαδίκτυο, τα ΜΜΕ, ακόμη και από “επαγγέλματιες υγείας”.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο υπεύθυνο για την ρύθμιση ποικίλων βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της μυϊκής και νευρικής λειτουργίας, της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας, για τη σύνθεση του DNA και του RNA και συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών. Επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργή μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου στις κυτταρικές μεμβράνες, τη συστολή των μυών και τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Η μη επαρκής κατανάλωση νερού, ειδικά το καλοκαίρι, μας αφήνει εκτεθειμένους απέναντι στην αφυδάτωση. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που προκύπτουν από αυτό;

Όπως είναι γνωστό, το ανθρώπινο σώμα έχει περιεκτικότητα σε νερό γύρω στο 65-75%. Η περιεκτικότητα αυτή πρέπει να διατηρείται σταθερή για να γίνονται οι λειτουργίες του οργανισμού με ευκολία.

Η επιστήμη προχωρά αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας όλο και αυξάνονται! Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την διατροφή ή την «δίαιτα» και πριν επιχειρήσουμε να «διορθώσουμε» το πρόβλημα να προσπαθήσουμε να το δούμε με άλλη ματιά.

Δεν θα αναφερθούμε στο τι ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε, αντιθέτως θα σας παρουσιάσουμε μερικές σκέψεις που αφορούν την απώλεια βάρους.

Το βάρος είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχουν μαύρες και άσπρες λύσεις.

Τόσο γνωστά αλλά ταυτόχρονα και τόσο άγνωστα για εμάς. Τα πρεβιοτικά είναι στην πραγματικότητα διαιτητικές ίνες (υδατάνθρακες – κυρίως ίνες) που τρέφουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου μας. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα αφομοιώσει, γι’ αυτό και χρειάζεται η βοήθεια των φιλικών βακτηρίων. Με άλλα λόγια τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών.

Μην συγχύζεσαι… Προβιοτικά και Πρεβιοτικά – ενώ μόνο ένα γράμμα τα χωρίζει, εντούτοις η διαφορά τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι συγχύζονται στο άκουσμα τους και θεωρούν πως κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά στον οργανισμό.  

Η κοιλιοκάκη είναι μία σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή του πεπτικού συστήματος και συγκεκριμένα του λεπτού εντέρου. Η διαταραχή αυτή προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Κατά την είσοδό της στον οργανισμό, καταστρέφεται το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών. Η διαταραχή αυτή επηρεάζει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως.

Συμπτώματα