Μπορείς να «χτίσεις» μύες χωρίς πολλή πρωτεΐνη αν σου αρέσουν οι υδατάνθρακες; - Κεντρική Εικόνα

Μπορείς να «χτίσεις» μύες χωρίς πολλή πρωτεΐνη αν σου αρέσουν οι υδατάνθρακες;

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών αποτελεί το κλειδί για την αύξηση της μυϊκής μάζας. Ισχύει;

Δεν είναι μυστικό πως για να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, χρειάζεσαι γυμναστική, και μάλιστα σκληρή. Όλος ο χρόνος που περνάς στο γυμναστήριο ξεκινάει μια αλυσίδα από αλλαγές στο σώμα σου, κάνοντας τους μύες σου να αναπτύσσονται για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις. Μακάρι, όμως, να ήταν αυτό αρκετό. Τα τρόφιμα που βάζεις στον οργανισμό σου παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη των μυών από το πόσες επαναλήψεις κάνεις στην προπόνηση.

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών αποτελεί το κλειδί για την αύξηση της μυϊκής μάζας. Μπορείς όμως να χτίσεις "μύες" χωρίς πολλή πρωτεΐνη;

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωική πρωτεΐνη προάγει μεν την αύξηση των μυών, αλλάζοντας τις ορμόνες και κάνοντας την τεστοστερόνη πιο ενεργή, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί όμως επίσης να επιταχύνει τη γήρανση και να ευνοήσει την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών. Επίσης, όταν καταναλώνουμε πολλή ζωική πρωτεΐνη, αντί να μεγιστοποιούμε την πρωτεϊνική σύνθεση, μπορεί απλά να αποθηκεύουμε περίσσεια πρωτεΐνης ως λίπος, ή να επιβραδύνουμε τη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού.  

Αν και η πρωτεΐνη είναι σημαντική, ένα άλλο μακροθρεπτικό συστατικό είναι σημαντικότερο οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες θα σου δώσουν ενέργεια. Και όσο περισσότερη ενέργεια έχει κανείς, τόσο ευκολότερα μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια απαιτητική προπόνηση.

Οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών. Όταν δεν τρως υδατάνθρακες το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει και να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη για τους μυς.

Μια ιδανική διατροφή για αύξηση της μυϊκής μάζας πρέπει να αποτελείται κατά 55% από υδατάνθρακες, 25% από πρωτεΐνες και 20% από λιπαρά.

Στην περίπτωση όμως που δε σου αρέσουν οι ζωικές τροφές, η φυτική πρωτεΐνη δεν είναι κατώτερη της ζωικής. Μια vegan διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, καθώς και τα δημητριακά, μπορεί να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα. 

Μην ξεχνάς ότι: Για την απόκτηση άλιπης Μυϊκής Μάζας χρειάζεσαι πολλές ποιοτικές θερμίδες.

Τέλος, όσο αφορά τις προπονήσεις σου, να θυμάσαι πως όλο το μυστικό στην προπόνηση με αντιστάσεις κρύβεται σε 3 πράγματα:

  • Το βάρος που σηκώνεις δε πρέπει να είναι ούτε πολύ ούτε λίγο. Θα πρέπει με ευκολία να μπορείς να κάνεις 6 επαναλήψεις τουλάχιστον.
  • Ο αριθμός των επαναλήψεων εάν το βάρος είναι το σωστό θα πρέπει να σου επιτρέπει να κάνεις τις πρώτες 6 επαναλήψεις και να ζοριστείς για να βγάλεις την 7η και την 8η.
  • Ο χρόνος / διάρκεια. Συγκεκριμένη διάρκεια στην κάθε επανάληψη, στη διάρκεια του σετ, στη συνολική διάρκεια της προπόνησης.  

Προσοχή στην ένταση που απαιτεί το κάθε σετ: Οι 3-4 τελευταίες δύσκολες επαναλήψεις είναι οι πιο σημαντικές που θα οδηγήσουν ένα βήμα παρακάτω τη φυσική σου κατάσταση.

 

Πηγή: Shape.gr, σε συνεργασία με την Ιωάννα Λαουμτζή, Fitness Consultant