Εσύ γνωρίζεις τη σημασία που έχει το μαγνήσιο για την υγεία σου; - Κεντρική Εικόνα

Εσύ γνωρίζεις τη σημασία που έχει το μαγνήσιο για την υγεία σου;

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο υπεύθυνο για την ρύθμιση ποικίλων βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της μυϊκής και νευρικής λειτουργίας, της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας, για τη σύνθεση του DNA και του RNA και συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών. Επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργή μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου στις κυτταρικές μεμβράνες, τη συστολή των μυών και τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο σώμα έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως οστεοπόρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πόσο μαγνήσιο χρειάζομαι;

Ηλικία  (σε χρόνια) Μαγνήσιο ανά ημέρα (mg/d)
Άνδρες 19-30 400
Γυναίκες 19-30 310
Άνδρες ≥31 420
Γυναίκες ≥31 320
Εγκυμονούσες γυναίκες 19-30 350
Εγκυμονούσες γυναίκες ≥31 360
Θυλάζουσες γυναίκες 19-30 310
Θυλάζουσες γυναίκες ≥30 320

Πηγές Μαγνησίου:

  • Τροφές

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Συγκεκριμένα,  προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερο μαγνήσιο από τα επεξεργασμένα, γιατί η επεξεργασία των τροφών επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο. Οι διαιτητικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σπόρους και ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα). Άλλες πηγές περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, τη σοκολάτα και τον καφέ. Υπάρχουν και τρόφιμα όπως δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα σε μαγνήσιο.

  • Συμπληρώματα μαγνησίου

Αν δεν είναι επαρκής η πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής, τότε υπάρχουν συμπληρώματα μαγνησίου διαθέσιμα σε όλα τα φαρμακεία. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που θα θέλατε να καταναλώσετε συμπλήρωμα μαγνησίου, αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 350 mg ημερησίως.

 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA