Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή - Κεντρική Εικόνα

Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη και αποτελεί ορόσημο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια και τις επιπτώσεις της, καθώς και τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Ως αποτέλεσμα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος που οδηγεί σε υπεργλυκαιμία. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι διαβήτη – ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2, ενώ ένας άλλος πολύ συχνός τύπος διαβήτη είναι ο διαβήτης κύησης.

Η θεραπεία του διαβήτη χωρίζεται σε δύο σκέλη. Αφενός συμπεριλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή και αφετέρου την αλλαγή στον τρόπο ζωής. Κυρίαρχη θέση στην αλλαγή τρόπου ζωής έχει η υγιεινή διατροφή που βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης. Η μεσογειακή διατροφή συγκεκριμένα, φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη.

Οι βασικές αρχές για την πρόληψη αλλά και διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη αφορούν:

  • Τη σωστή κατανομή των γευμάτων τα οποία επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και την επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής. Η αποφυγή παράλειψης γευμάτων κρίνεται αναγκαία. Το ιδανικό είναι η κατανάλωση τριών κυρίων γευμάτων και 2-3 ενδιάμεσων snack την ημέρα.  Η συνολική ημερήσια πρόσληψη των υδατανθράκων πρέπει να μοιράζεται σε όλα τα γεύματα.
  • Τους υδατάνθρακες οι οποίοι πρέπει να αποτελούν το 45-55% των ολικών ημερήσιων θερμίδων. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σταδιακά και πιο ομαλά με την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (φυτικές ίνες) έναντι απλών υδατανθράκων. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν κυρίως τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ οι απλοί υδατάνθρακες συμπεριλαμβάνουν την ζάχαρη και το μέλι.
  • Τις πρωτεΐνες: Χωρίζονται σε ζωικής προέλευσης που περιλαμβάνουν το κρέας, το ψάρι, το αυγό, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και η σόγια. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να ανέρχεται στο 10-20% της συνολικής ενέργειας σε άτομα χωρίς ενδείξεις νεφροπάθειας.
  • Το λίπος: Τα λιπαρά οδηγούν όπως και οι πρωτεΐνες σε μικρότερη αύξηση των επιπέδων των σαγχάρου στο αίμα συγκριτικά με τους υδατάνθρακες. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι ελεγχόμενη ώστε να μην έχουμε πρόσληψη βάρους, η οποία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος, πουλερικά και ψάρι έναντι κόκκινου κρέατος όποτε είναι δυνατόν καθώς επίσης και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Την αποφυγή πρόσληψης αλατιού.
  • Την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
  • Τον περιορισμό της ζάχαρης και των υποκατάστατων της. Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο θα ψηλώνει το σάκχαρο του αίματός σας, για αυτό προτείνεται η αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων με ζάχαρη. Επίσης η κατανάλωση φρουκτόζης συστήνεται μόνο εάν προέρχεται από φυσικές πηγές όπως φρούτα και λαχανικά.
  • Τη υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας: καθώς βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους, στη βελτίωση του σακχάρου αίματος και στη βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης.

 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA