Juice Cleanse: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας; - Κεντρική Εικόνα

Juice Cleanse: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας;

Είναι πλέον πολλοί πελάτες που μας ρωτούν για το “juice cleanse” (αποτοξίνωση με χυμούς). Και όλος παραδόξως, είναι πολύ φυσιολογικό απ’την στιγμή που υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες γύρω τους στο διαδίκτυο, τα ΜΜΕ, ακόμη και από “επαγγέλματιες υγείας”.

Αναζητώντας "juice cleansing / detox” στο Google, θα εμφανιστούν κάτι χιλιάδες εκατομμύρια αποτελέσματα! Υπάρχουν πολλά χρήματα γύρω από αυτήν την αγορά και οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων δεν παρέχουν ποτέ κανένα αληθινό επιστημονικό σκεπτικό και δεδομένο για τα προϊόντα τους. Θεωρώ ότι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και η κερδοφόρα αγορά αποτελούν κόκκινο συναγερμό. Επιπλέον, τα αρνητικά αντισταθμίζουν κατά πολύ τα πλεονεκτήματα, επομένως, δεν συνιστούμε αποτοξίνωση με χυμούς σε ΚΑΝΕΝΑΝ από τους πελάτες μας.

Τα πιθανά μειονεκτήματα αυτών των σκευασμάτων, φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντικά και πιο προβληματικά από οποιοδήποτε πιθανό όφελος. Τα σώματα μας προορίζονται να λαμβάνουν τροφή με ποικίλες θρεπτικές ουσίες, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Όταν μεγάλες ποσότητες τροφίμων εξαλείφονται κατά τη διάρκεια ενός juice cleanse / detox, έτσι και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία φυσικών συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ανισορροπίας του σακχάρου στο αίμα, της υπερβολικής πείνας, της κόπωσης, της ευερεθιστότητας, των πονοκεφάλων και της ναυτίας. Αρκετόι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τόσο μεγάλη πτώση στο σάκχαρο του αίματος τους, που να τους οδηγήσει σε άγχος, ζάλη, σύγχυση, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν διάρροια και μεγάλες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου τους από την έλλειψη των αδιάλυτων φυτικών ινών.

Επίσης, άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή νεφρική νόσο μετά από τέτοιου είδους “αποτοξινώσεις” μπορεί να αποβούν πολύ προβληματικές για την υγεία τους, λόγω της δυνητικής ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών και του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Για όσους ακόμη έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών, η περιοριστική φύση μιας τέτοιας πράξης, μπορεί να επιδεινώσει τη σχέση τους με το φαγητό και να προκαλέσει μια υποτροπή ενώ βρίσκονται σε ανάκαμψη.

Ακόμη και για όσους δεν έχουν ιατρικές παθήσεις, μετά από μια τέτοια “αποτοξίνωση” μπορεί να δημιουργήσουν εμμονές στις σκέψεις τους σχετικά με την τροφή και το φαγητό, που να οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού όταν τελειώσει αυτή ή αποτοξίνωση.

Τέλος, με την επισήμανση ορισμένων τροφίμων ως «τοξικά» και πως πρέπει να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του “καθαρισμού” ενισχύει την “ενοχοποιήση” ορισμένων τροφίμων όπως η γλουτένη, οι υδατάνθρακες γενικά και τα γαλακτοκομικά. Συνολικά, θεωρώ ότι αυτή η ενοχοποίηση είναι το λιγότερο προβληματική και καθόλου βοηθητική στη δημιουργία μιας ισορροπημένης, άνετης και θρεπτικής σχέσης με τα τρόφιμα και το φαγητό.

Βλέπω τους υποστηρικτές αυτών των μορφών "αποτοξίνωσης" να υποστηρίζουν ότι βοηθούν το σώμα να κάνει ένα διάλειμμα από την επεξεργασία των τοξινών. Το ανθρώπινο σώμα έχει μια πολύ “έξυπνη” και ισχυρη διαδικασία αποτοξίνωσης από το ήπαρ και τα νεφρά, και αυτά τα όργανα χρειάζονται πραγματικά τη στήριξη της ισορροπημένης διατροφής (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα) για να λειτουργήσει καλά.

Συχνά ακούω τους ανθρώπους να λένε ότι όλες αυτές οι αποτοξινώσεις και τα σκευάσματα, τους βοηθούν να "επαναφέρουν" ή να "ξεκινήσουν" πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να δώσουν μια αίσθηση ευημερίας. Ως κλινικός διαιτολόγος, ο ρόλος μου είναι να παρέχω εκπαίδευση και γνώση σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τις προκλήσεις κάθε είδους δίαιτας και προγράμματος διατροφής, πάντα με την καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική τεκμηρίωση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πολλά μειονεκτήματα και κίνδυνοι για την υγεία, υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια πλεονεκτήματα, καθώς και την έλλειψη οποιασδήποτε αξιόπιστης επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενθαρρύνω τους πελάτες μου και όλους από σας, να μείνετε μακριά από τέτοιου είδους σκευάσματα και δίαιτες μόδας!

 

Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy