Διατροφή και κόπωση - Κεντρική Εικόνα

Διατροφή και κόπωση

Νιώθεις συνεχώς εξαντλημένος; Δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν έχουν αρκετή ενέργεια ώστε να διεκπεραιώσουν όλα όσα γράφει το πρόγραμμα της ημέρας τους. Κάποιες φορές ίσως ο λόγος εξάντλησης να είναι κάποιο κρυολόγημα ή έλλειψη ύπνου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι - τρως άραγε σωστά; Η κατανάλωση μιας ποικιλίας από υγιεινά τρόφιμα είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ευημερία. Αν και η διατροφή μόνο δεν είναι η αιτία παρατεταμένης κούρασης, μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες στην εμφάνιση κούρασης.

Δες κάποιες διατροφικές συβουλές και τροφές που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από την κούραση:

  • Μην ξεχνάς το πρωινό σου καθώς είναι το σημαντικότερο γεύμα τις ημέρας που χρειάζεται ο οργανισμός για να γεμίσει τις μπαταρίες του! Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει συνδυασμό κάποιας πηγής υδατανθράκων όπως φρούτου, ψωμιού, καπίρων και πρωτεΐνης όπως γάλα, τυρί, αυγό, λούντζα, γαλοπούλα.
  • Να τρως μικρά συχνά γεύματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις την ενέργεια σου. Τα μεγάλα και πιο βαριά γεύματα μπορεί να σε οδηγήσουν σε υπνηλία και κόπωση.
  • Είναι απαραίτητο να ενυδατώνεσαι σωστά, καθώς όταν είσαι αφυδατωμένος αυξάνονται οι πιθανότητες αίσθησης ατονίας, πονοκεφάλου και κακής διάθεσης.
  • Αντικαταστήσε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες
  • Προσπάθησε να καταναλώνεις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων τα οποία μπορούν να τονώσουν τον οργανισμό.
  • Προτίμησε τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη όπως αυγά, όσπρια, ψάρια και πουλερικά και απόφυγε τα επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα. Για τους χορτοφάγους ή τους αυστηρά χορτοφάγους μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης είναι η σόγια και τα προϊόντα της.
  •  Επίλεξε τα «καλά» λιπαρά όπως ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας αλλά και ωμέγα-3 και μπορείς να τους καταναλώσεις σαν σνακ ή να τα προσθέσεις σε κάποια σαλάτα της αρεσκείας σου.

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA