Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά; - Κεντρική Εικόνα

Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά;

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό θεμέλιο για την μεσογειακή διατροφή,  για αυτό και είναι καλό να γνωρίζουμε μερικά πράγματα όσον αφορά τον τρόπο που τα καταναλώνουμε. Τι είναι καλύτερο λοιπόν για τα νοικοκυριά μας, τα φρέσκα ή  τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Είναι αναμφισβήτητο πως τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα διατηρούν όλα τα αρώματα τους για αυτό και είναι τόσο γευστικά και  πάντα έτοιμα για κατανάλωση. Είναι ωφέλιμο να τα τρώμε ακόμα και ωμά, αφού με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Στην περίπτωση όμως που τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες τότε χάνουν όλα τα ωφέλιμα που έχουν να δώσουν στον οργανισμό μας.

Σε περίπτωση που η κατανάλωση των φρέσκων λαχανικών και φρούτων δεν γίνεται σε 2-3 μέρες, μια πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι η αγορά κατεψυγμένων. Σύμφωνα με έρευνες, στα κατεψυγμένα είναι  συγκριτικά μικρότερη η απώλεια σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα από ότι στα φρέσκα, τα οποία πρέπει να καταναλωθούν το πολύ σε 3 μέρες από την συγκομιδή τους. Η κατάψυξη εμποδίζει την απώλεια σημαντικών ουσιών που χάνονται κατά την μεταφορά των φρέσκων από τη συγκομιδή στην αγορά κατανάλωσης.

Επίσης τα κατεψυγμένα αποτελούν μία πολύ εύκολη και πρακτική  λύση για όλους εμάς που συνεχώς τρέχουμε να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά ταυτόχρονα θέλουμε  να τρεφόμαστε σωστά. Είναι έτοιμα για χρήση ανά πάσα στιγμή, μπορείς να τα βρεις εύκολα και σε λογικές τιμές, ασχέτως εποχικότητας κάτι το οποίο κάνει την καθημερινότητα μας πιο ευχάριστη και πιο εύκολη.

Πολλοί θεωρούν πως τα κατεψυγμένα περιέχουν συντηρητικά, αυτό όμως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εφόσον η ψύξη είναι μία φυσική μορφή διατήρησης τροφίμων. Όμως  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να αποφεύγουμε την απόψυξη και αμέσως μετά ψύξη γιατί  π η απόψυξη όταν γίνεται τακτικά τότε αποδιοργανώνει  τις δομές των πρωτεϊνών.

Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων είναι δύσπιστη όσον αφορά τα καλά που έχουν να προσφέρουν σε εμάς τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα, όταν είμαστε προσεκτικοί με την συλλογή και την χρήση τους. Η έρευνα που διεξήγαγε το εργαστήρι βιοχημείας  τροφών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια επιστημονική απόδειξη όσον αφορά τα θετικά που προσφέρουν τα κατεψυγμένα προϊόντα.

Η έρευνα που έγινε αφορούσε την σύγκριση της διατροφικής ποιότητας φρέσκων ( 2 η και περισσότερων ημερών) σε σχέση με των κατεψυγμένων λαχανικών. Συγκεκριμένα έλαβαν υπόψη τρείς διατροφικούς δείκτες ποιότητας , την βιταμίνη A, C και τις διαιτητικές ίνες. Τα αποτελέσματα απέδειξαν πως τα κατεψυγμένα υπερτερούν σε βιταμίνη C της οποίας η απώλεια ξεκινά από την στιγμή της κοπής των λαχανικών, για αυτό και εξασθενεί πιο γρήγορα στα φρέσκα.

Καταληκτικά, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά δεν υστερούν διατροφικά σε σχέση με τα φρέσκα,  φτάνει εμείς ως καταναλωτές να είμαστε προσεκτικοί στο τι επιλέγουμε, να διαβάζουμε τις ετικέτες και να κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ορθή συντήρηση και κατανάλωση τους. 

http://www.foodsaver.com.cy

ΠΗΓΕΣ: onmed.gr, Capital.gr