4 + 1 τρόποι να μη βάλεις βάρος στην καραντίνα - Κεντρική Εικόνα

4 + 1 τρόποι να μη βάλεις βάρος στην καραντίνα

Δεύτερη φορά στην καραντίνα. Αυτή τη φορά όμως, δεν θα είμαστε απροετοίμαστοι. Σου έχω τις πιο απλές συμβουλές που αν ακολουθήσεις δεν θα παρεκτραπείς όπως την προηγούμενη φορά.

Μικρά και συχνά ‘έξυπνα’ γεύματα

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, 1 στους 3 καταναλώνει περισσότερα σνακ μέσα στη μέρα. Τα μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες βοηθούν στην καύση λίπους και ρυθμίζουν την όρεξη μας για φαγητό χωρίς να προτρέχουμε σε υπερφαγία. Επέλεξε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που σε κρατούν χορτάτο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Τώρα που βρισκόμαστε στο σπίτι δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δημιούργησε τα δικά σου υγιεινά σνακς όπως energy balls και σπιτική γκρανόλα.

Το πρωινό είναι το Α και το Ω

Πολλές φορές τρέχουμε να προλάβουμε γιατί έχουμε αργήσει στη δουλειά. Τώρα όμως που είμαστε σπίτι έχουμε άπλετο χρόνο μπροστά μας ώστε να ετοιμάσουμε το αγαπημένο μας πρωινό. Μπορεί να είναι βρώμη με φρούτο, αμύγδαλα και maple syrup, μπορεί να είναι ομελέτα με αυγά και ασπράδια. Το πρωινό είναι που θα αφυπνίσει τον μεταβολισμό μας και θα ξεκινήσει την καύση λίπους.

Ο καλύτερος σου φίλος είναι το νερό

Δουλεύεις στον υπολογιστή, γυμνάζεσαι, πας μια βόλτα στη γειτονιά να αλλάξεις λίγο διάθεση, δεν ξεχνάς ποτέ το μπουκάλι σου με το νερό. Το νερό εκτός από την ενυδάτωση, μας κρατά χορτάτους αφού πολλές φορές μπορεί να μπερδέψουμε την δίψα για πείνα.

Μην αφήνεις τις μερίδες στην τύχη

Καλό είναι να υπολογίζουμε και με το μάτι αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε και σωστοί. Πως μπορείς πρακτικά να υπολογίζεις τις ποσότητες; Σου έχω τον εξής απλό τρόπο. Η μια μερίδα πρωτεΐνης (ψάρι, κοτόπουλο κ.α.) αντιστοιχεί στη παλάμη του χεριού σου, οι υδατάνθρακες (λαχανικά + φρούτα, ρύζι κ.α.) στη γροθιά και τα λίπη (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί κ.α.) στον αντίχειρά σου. Η κάθε μερίδα ωστόσο εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, την άσκηση και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Μην πηγαίνεις πεινασμένος στο σουπερμάρκετ

Καλό είναι να τρως το γεύμα σου και να πηγαίνεις μετά στο σουπερμάρκετ ή να κάνεις τις αγορές σου διαδικτυακά. Έχοντας από πριν έτοιμη την λίστα σου και χορτάτος θα κάνεις τις σωστές επιλογές στην αγορά των τροφίμων.

Σταύρη Κλεάνθους
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, MSc
KLEANTHOUS NUTRITION & LIFESTYLE
Τηλ. +357 25 388820
Email. stavrie@kleanthousnutrition.com
Facebook. @kleanthousnutrition
Instagram. @kleanthous_nutrition