Πώς να φτιάξεις ζαχαρούχο γάλα στο σπίτι - Κεντρική Εικόνα

Πώς να φτιάξεις ζαχαρούχο γάλα στο σπίτι

Το ζαχαρούχο γάλα των παιδικών μας χρόνων!

Πόσες συνταγές μαμαδίστικες με ζαχαρούχο γάλα; Από μωσαϊκό, παγωτό, banoffee μέχρι μπουγάτσα και τσουρέκι με ζαχαρούχο!

Η γεύση του είναι κατευθείαν ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια.

Τι είναι το ζαχαρούχο γάλα όμως;

Είναι φρέσκο γάλα με ζάχαρη που έχει αφαιρεθεί η περισσότερη υγρασία του και έχει συμπυκνωθεί με τον βρασμό σε χαμηλή φωτιά. Αν παρατείνεις το βράσιμο, τότε έχεις το dulce de leche, το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα που μπαίνει στο περίφημο banoffee!

Ξέρετε πως δημιουργήθηκε πρώτη φορά το ζαχαρούχο γάλα;

Λένε πως η συνταγή του ζαχαρούχου γάλακτος καθώς και το επόμενο στάδιό του, η περίφημη καραμελωμένη εκδοχή του, το dulce de leche, ανακαλύφθηκαν κατά τύχη!

Γύρω στο 1800, στους καταρράκτες του Νιαγάρα κάποιος έβαλε να βράσει γάλα φρέσκο με ζάχαρη. Το ξέχασε στη χαμηλή φωτιά για ώρα κι αυτό αφού εξατμίστηκε η υγρασία του γάλακτος καραμέλωσε και η υφή του έγινε πυκνή με υπόλευκο χρώμα.

Ταυτόχρονα, επειδή είχε την ζάχαρη μέσα, συντηρήθηκε για πολλές ημέρες. Αυτό ήταν! Από κει ξεκίνησαν όλα και σε όλες τις χώρες της νότιας Αμερικής αγαπήθηκε τόσο πολύ αυτή η γεύση που ακόμα και σήμερα είναι διαδεδομένο παντού. Το αλείφουνε στο ψωμί τους, περιχύνουνε τα κέικ τους και τα γλυκά τους, φτιάχνουν τα παγωτά τους κλπ.

Που χρησιμοποιώ το ζαχαρούχο;

Σε όλα τα γλυκά που υπάρχει γάλα και ζάχαρη μπορείς να βάλεις ζαχαρούχο γάλα. Η υφή του και η σύσταση του είναι τέτοια που κρατάει τα γλυκά πιο μαλακά και βελούδινα. Παρακάτω σας έχω ενδεικτικές συνταγές.

Πώς διατηρείται το ζαχαρούχο γάλα;

Το κλειστό ζαχαρούχο γάλα εμπορίου κρατάει για πάρα πολλούς μήνες.

Το σπιτικό ζαχαρούχο γάλα διατηρείται καλά σκεπασμένο σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες από την ημερομηνία παρασκευής του.

Πώς φτιάχνεται το ζαχαρούχο γάλα;

Χρειαζόμαστε φρέσκο αγελαδινό γάλα και ζάχαρη. Για κάθε φλιτζάνι φρέσκο γάλα, χρειαζόμαστε 1/4 φλ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, όποτε υπολογίζουμε πόση ποσότητα θέλουμε να φτιάξουμε ανάλογα τις ανάγκες μας.

Βάζουμε σε κατσαρόλα, μικρή με αντικολλητική βάση, το φρέσκο γάλα με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πυκνώνει. Το χρώμα που θα πάρει από το καραμέλωμα της ζάχαρης θα είναι αχνό κίτρινο και η σύσταση του θα γίνει ακριβώς όπως του ζαχαρούχου γάλακτος.

Αφού φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Να θυμάστε ότιι όσο θα κρυώνει θα πυκνώσει περισσότερο σύστασή του.

Το βάζουμε σε ένα γυάλινο καθαρό σκεύος που κλείνει ερμητικά. Συντηρείται στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες.

*Διάβασε εδώ συνταγή για ακαταμάχητο banoffee

 

 

Πηγή: argiro.gr

Newsfeed