Πολύχρωμες πιπεριές: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις - Κεντρική Εικόνα

Πολύχρωμες πιπεριές: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Οι πολύχρωμες  γλυκές πιπεριές εκτός από το να προσθέτουν μια γευστική πινελιά σε διάφορα πιάτα μας, έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά.

Χρώματα

Το χρώμα τους μπορεί να είναι πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και πιο σπάνια ακόμα και λευκό, ή μοβ, ανάλογα με την ποικιλία και την περίοδο της συγκομιδής τους.

Όλες οι πιπεριές ξεκινούν από πράσινο και αλλάζουν χρώμα καθώς ωριμάζουν. Γι’ αυτό και οι πράσινες πιπεριές είναι λιγότερο γλυκές και ελαφρώς πιο πικρές από τις υπόλοιπες πιπεριές.

Διατροφική Σύσταση

Είναι χαμηλές σε θερμίδες και εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, πράγμα που τις καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Οι φρέσκες, ωμές πιπεριές, αποτελούνται κυρίως από νερό (92%). Το υπόλοιπο αποτελείται από υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους. Oι πιπεριές όλων των χρωμάτων είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυλλικό οξύ, φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και C.

Πράσινη, κίτρινη, πορτοκαλιά ή κόκκινη πιπεριά;

H διαφορά στο χρώμα της πιπεριάς δεν περιορίζεται μόνο στη γεύση (οι κόκκινες και οι πορτοκαλί πιπεριές έχουν πιο φρουτώδη γεύση από τις πράσινες), αλλά και στα θρεπτικά συστατικά.

Οι κόκκινες και οι πορτοκαλί πιπεριές, λόγο της ωρίμανσης τους έχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης A, C και B6 και αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως λυκοπένιο και λουτεΐνη, ενώ οι πράσινες περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος και βιταμίνης K. Επίσης,  το επίπεδο του καροτένιου είναι εννέα φορές περισσότερο στις κόκκινες πιπεριές.

Παρόλα αυτά, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τις πιπεριές είναι καλύτερο να τις καταναλώνουμε σε διάφορα χρώματα έτσι ώστε να λαμβάνουμε ποικιλία βιταμινών.

Έξυπνοι τρόποι για να εντάξεις τις πιπεριές στην καθημερινότητα σου

Την πιπεριά μπορείς να την καταναλώσεις είτε ωμή μέσα σε μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα  είτε μαγειρεμένη με διάφορους τρόπους όπως:

  • Στη σχάρα με κρέμα βαλσάμικο
  • Σε ντιπ με ψημένο σκόρδο, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και λεμόνι
  • Γεμιστές πιπεριές: ρύζι, με μανιτάρια και άλλα λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά
  • Ωμές: Κόψτε τις σε λεπτά μπαστουνάκια και βουτήξτε τα σε ντιπ ή σάλτσες
  • Σε τορτίλα με κοτόπουλο Fajitas και αβοκάντο

Tip: Μήπως δεν μπορείς να χωνέψεις εύκολα τις πιπεριές; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο περίβλημα τους που είναι από κυτταρίνη. Με δυνατή φωτιά η κυτταρίνη ξεκολλάει και αφήνει ξεσκέπαστη τη σάρκα του λαχανικού. Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να τις προσθέσεις στο φαγητό σου, δοκίμασέ το!

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

Newsfeed