Μυστικά για το πιο τέλειο γιουβέτσι - Κεντρική Εικόνα

Μυστικά για το πιο τέλειο γιουβέτσι

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει τα μυστικά της για ένα τέλειο γιουβέτσι.

Ποια είναι η σωστή αναλογία νερού με κριθαράκι στο γιουβέτσι;

Αυτό με ρωτάτε συνεχώς και θέλω να σας λύσω κάθε απορία. Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ νερού με κριθαράκι στο γιουβέτσι είναι κάτι πολύ σχετικό. Σε γενικές γραμμές, μια σωστή προσέγγιση στη αναλογία νερού στο κριθαράκι είναι: 1 προς τρία. Ένα μέρος δηλαδή ζυμαρικού με 3 μέρη νερού.

Πέρα όμως από τη σωστή αναλογία νερού και ζυμαρικού, ένα σπυρωτό  και επιτυχημένο γιουβέτσι, έχει κι άλλα μυστικά. Αυτά πρέπει να τα προσέξετε για να σας γίνει το ωραιότερο και πιο σπυρωτό γιουβέτσι (με το κριθαράκι να χωρίζει σπυρί σπυρί και όχι όλο μαζί σαν λάσπη), που φτιάξατε ποτέ.

•Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το σκεύος μαγειρέματος 

Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο τι σκεύος θα χρησιμοποιήσετε και πόσο γρήγορα θα πάρει βράση το φαγητό στο ταψί.

Δηλαδή, άλλο χρόνο μαγειρέματος έχει το φαγητό στο σκεύος πήλινο γιουβέτσι, άλλο χρόνο μαγειρέματος έχει στο γυάλινο πυρέξ και άλλο χρόνο μαγειρέματος έχει στο λεπτό ταψί.

•Ψήνω το γιουβέτσι στη σωστή θερμοκρασία

Πρέπει να έχετε προθερμάνει πολύ καλά το φούρνο σας και αν χρησιμοποιήσετε χοντρό σκεύος (πήλινο γιουβέτσι ή πυρίμαχο) καλό θα είναι να έχετε προηγουμένως προθερμάνει και το σκεύος που θα βάλετε το γιουβέτσι στο φούρνο. Έτσι, ρίχνοντας το καυτό νερό στο καυτό σκεύος αρχίζει αμέσως να ψήνεται και να βράζει το φαγητό στο φούρνο.

•Ζουμερό γιουβέτσι ίσον σπυρωτό γιουβέτσι

Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο, όσο ακόμα το κριθαράκι είναι αλ ντέντε-κρατάει λίγο δηλαδή- άλλα και όσο είναι ακόμα αρκετά ζουμερό.

•Ξεκουράστε το γιουβέτσι μόλις το βγάλετε από το φούρνο

Είναι απαραίτητο να αφήσετε το γιουβέτσι καυτό όπως το βγάζετε από το φούρνο, να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας σας ζουμερό όπως είναι, για να τραβήξει ακόμα λίγο υγρό από το ταψί και να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του ζυμαρικού. Έτσι, θα μελώσει χωρίς να λασπώσει και θα παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα.

•Δύο ακόμα μοναδικά μυστικά για σπυρωτό κριθαράκι στο γιουβέτσι

Εδώ σας έχω και 2 ακόμα μυστικά για ακόμα πιο σπυρωτό κριθαράκι μέσα στο ζουμερό γιουβέτσι.

  1. Πριν βάλετε το κριθαράκι μέσα στο ταψί, σοτάρετε το ζυμαρικό με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό αδιαβροχοποιείται και δεν θα σας λασπώσει το κριθαράκι στο μαγείρεμα.
  2. Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει το κριθαράκι για 2-3′ ανακατευοντας το. Και μετά βάλτε το σε σουρωτήρι και ρίξτε μπόλικο κρύο νερό, ώστε να φύγει το περιττό άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό το γιουβέτσι. Περιχύστε με λίγο λάδι, ανακατέψτε το κι αφήστε το να στραγγίσει καλά. Συνεχίζετε κανονικά το μαγείρεμα όπως γράφει η συνταγή.

Newsfeed