Γιατί χαλαρό κρασί χωρίς “cheese platter” δε γίνεται - Κεντρική Εικόνα

Γιατί χαλαρό κρασί χωρίς “cheese platter” δε γίνεται

Ενώ έχουν φύγει οι γιορτές  οι φίλοι και οι «γιορτινές» συνάξεις δεν έχουν τελειώσει.. σε αυτό το υπέροχο κλίμα δεν απουσιάζει το κρασί και τι άλλο. . .τα γνωστά σε μας «cheese platters». Λίγα κριτσινάκια πολύσπορα, μπισκοτάκια ολικής, φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, λίγη μαρμελάδα, φυστικοβούτυρο ή και ξηροί καρποί συμπληρώνουν αυτή τη, πλούσια σε γεύσεις, πιατέλα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να αντισταθείς!

Μπορεί να είναι τόσο δελεαστική που να θες να φας όλα όσα έχει, όμως κρύβει σίγουρα μια μεγάλη παγίδα για σένα...Τόσο η ποικιλία των τυρίων που μπορεί να έχει η πιατέλα, άλλο τόσο τα φρουτα, τα αποξηραμένα και οι ξηροί καρποί κρύβουν τόσο τα φυσικά σάκχαρα και καλά λιπαρά όμως δεν απουσιάζουν σε καμία περίπτωση τα ψηλά λιπαρά και συγκεριμένα τα κορεσμένα λιπαρά, που θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο. Οπότε αυτό στο οποίο θα πρέπει να δώσες μεγαλύτερη σημασία είναι  να μην «τσιμοπολογάς» όλο το βράδυ, και να προσέξεις ιδιαίτερα την κατηγορία των τυριών!

Αρχικά, δεν πρέπει να ενοχοποιήσεις τα τυριά, αφού σίγουρα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας. Το τυρί έχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α & D καθώς και η βιταμίνη Β12. Γι ‘ αυτό θεωρείται και τόσο απαρραίτητο σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Τα τυρία όμως, έχουν σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά -  κυρίως κορεσμένα λιπαρά, και υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Μπορεί να μην είναι όλα, αλλά τα περισσότερα τυριά που σερβίρουν στις πιατέλες αυτές είναι (και αρκετά μάλιστα!). Μερικά τυριά λοιπόν όσο εύγεστα κι αν είναι, άλλο τόσο «παγίδα» θεωρούνται. Καλό θα ήταν λοιπόν,  να μάθεις ποια τυριά είναι πολούσια σε λιπαρά και να γνωρίσεις την θερμιδική τους αξία, ώστε να μπορείς να επιλέγεις καλύτερα, αν η επιλογή σου είναι σωστή ή όχι!, Αυτό θα σε βοηθήσει να ζητήσεις τι να περιέχει το «platter» σου την επόμενη φορά που θα βγείς, κι αν ακόμα το φτιάξεις στο σπίτι για τους καλεσμένους σου ακόμα καλύτερα, γιατί θα γνωρίζεις ποια να διαλέξεις πριν τα αγοράσεις!

Υπάρχουν πολλά είδη τυριών, και είναι καλό να γνωρίζεις ότι μια ποσότητα στα 30 γραμμάρια, περιέχει σχεδόν το 1/3 της ημερήσιας ανάγκης σου σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Σίγουρα μερικά τυριά είναι χαμηλότερα σε λιπαρά όπως για παράδειγμα το τυρί «cottage», το cheddar light και η μοτσαρέλα light, το τυρί ρικότα κ.α. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρως τα τυριά που είναι ψηλά σε λιπαρά! Μπορείς να προσέχεις την ποσότητα κι αν δεν μπορείς να περιοριστείς στις μικρές ποσότητες, τότε στόχευσε σε αυτά που διαλέγεις η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά να είναι τουλάχιστον κάτω από 17% λιπαρά! Συνδύασε τα περισσότερο με sticks λαχανικών, φρούτα, μαρμελάδα, ψωμάκι ολικής ή φρυγανιές και κριτσίνια ολικής, και θα έχεις κι εσύ μια γευστική πιατέλα με τυριά μαζί με υγιεινούς συνδυασμούς.

Πιο κάτω θα δεις αρκετά ήδη τυριών και την θρεπτική τους ανάλυση σε θερμίδες και λιπαρά, σε ποσότητα 30γραμμαρίων:

  • Cottage Cheese: 23 θερμίδες, 0,5 γρ. λιπαρά
  • Cheddar light (9%): 48 θερμίδες, 2γρ. λιπαρά
  • Τυρί κρέμα light: 50 θερμίδες, 3.5 γρ. λιπαρά
  • Ρικότα: 52 θερμίδες, 3.9γρ. λιπαρά
  • Αναρή Φρέσκια: 70 θερμίδες, 6.5 γρ. λιπαρά,
  • Μοτσαρέλα: 75 θερμίδες, 4.5γρ. λιπαρά  
  • Κατσικίσιο Τυρί: 76 θερμίδες, 6,2 γρ. λιπαρά
  • Τυρί Φέτα: 80 θερμίδες, 6γρ. λιπαρά
  • Χαλούμι:  86 θερμίδες, 8γρ. λιπαρά,
  • Μπρι: 100 θερμίδες, 8 γρ. λιπαρά,
  • Ροκφόρ: 110 θερμίδες, 9γρ λιπαρά
  • Gouda: 102 θερμίδες, 7 γρ. λιπαρά,
  • Παρμεζάνα: 110 θερμίδες, 7 γρ. λιπαρά
  • Cheddar:  114 θερμίδες, 9 γρ. λιπαρά
  • Κεφαλοτύρι: 129 θερμίδες, 1 γρ λιπαρά

Tip Διαιτολόγου: Τα τυριά εκτός από λιπαρά, περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε αλάτι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να περιορίσεις τη μεγάλη κατανάλωση ή να περιοριστείς σε τυριά χαμηλά σε αλάτι, προσέχοντας πάντοτε σε κάθε τυρί που αγοράζεις, στα 100γρ. προϊόντος  να είναι μεταξύ  0 - 1.5γρ. με χαμηλή προς μέτρια περιεκτικότητα.

References:

  • United States Department of Agriculture (USDA). Food Composition Databases National Nutrient

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy