Χριστούγεννα και διατροφή - Κεντρική Εικόνα

Χριστούγεννα και διατροφή

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή του χρόνου, στην οποία προσφέρεται ξεγνοιασιά, καλοπέραση και διασκέδαση, απολαμβάνοντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Κατά την περίοδο τον εορτών, οι πολιτισμικές και κοινωνικές επιρροές, σε συνδυασμό, δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η αύξηση σωματικού βάρους ευνοείται. H αφθονία των αγαθών που επικρατεί στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, η εύκολη πρόσβαση σε τρόφιμα, καθώς επίσης και η αύξηση στο μέγεθος των μερίδων είναι οι παράγοντες που επικρατούν και ενθαρρύνουν την κατανάλωση.

Η πρώτη γραμμή άμυνας λοιπόν, είναι τα μικρά συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, για αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού. Το κυριότερο πιάτο της ημέρας είναι το πρωινό μας το οποίο θα μας κρατήσει γεμάτους και δεν θα μπούμε στον πειρασμό να καταφύγουμε σε κάτι γλυκό. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να υπάρχει κάποιο ενδιάμεσο σνάκ ανάμεσα στα γεύματα. Σνάκ μπορεί να θεωρειθεί ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών.

Το εορταστικό τραπέζι και οι επιλογές

Αυτές τις εορταστικές μέρες, οι οικογενειακές και φιλικές συνάξεις αυξάνονται. Το κυριότερο λάθος που κάνουν πολλοί είναι να μένουν νηστικοί όταν έχουν κάποιο τραπέζι, πιστέυοντας ότι έτσι θα ισορροπήσουν την διατροφή τους.

Διατροφικές οδηγίες:

  • Γέμισε το πιάτο σου με σαλάτα και αφού την φάς, ξαναγεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα ή λαχανικά.
  • Προσπάθησε να αποφείγεις τα πολύ λιπαρά φαγητά
  • Επέλεξε πιο στεγνά φαγητά χωρίς κρέμες γάλακτος και τις πολλές σάλτσες και επιλέξτε πιο στεγνά φαγητά.
  • Προτίμησε τα άπαχα κομματάκια κρέατος όπως το κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Αν όμως το γεύμα περιέχει χοιρινό ή μοσχάρι προσπαθήστε να αφαιραισεται το ορατό λίπος. Επειδή όμως το κόκκινο κρέας περιέχει αρκετό λίπος, προσπαθείστε να το καταναλώσετε σε μικρή ποσότητα. Όμως προσέξτε την ποσότητα του κρέας ή της γαλοπούλας να μην ξεπερνά τα 150 γραμμάρια.

Τα γλυκά

Ο μεγαλύτερος πειρασμός κατά την διάρκεια των γιορτών είναι τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα κυρίως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται αν κινδυνεύει η σιλουέτα τους ή το βάρος τους εξαιτίας τον εορταστικών γλυκών καθώς επίσεις και πολλοί είναι αυτοί που μένουν με τύψεις μετά την κατανάλωση γλυκού. «Μπορούμε να καταναλώσουμε γλυκό;» Φυσικά και μπορούμε να καταναλώσουμε γλυκό στα λογικά πλαίσια!

Στον πιο κάτω πίνακα θα δεις τις θερμίδες που έχουν κάποια κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά:

Είδος Ποσότητα Θερμίδες
Κουραμπιέδες 1 (25-30γ) 240 θερμίδες
Μελομακάρονα 1 (25-30γ) 148 θερμίδες
Christmas cake 80 γρ 363 θερμίδες
Βασιλόπιτα 60 γρ 174 θερμίδες

 

Το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα μέρος της κοινωνικής μας ζωής, ειδικότερα την περίοδο των εορτών. Το αλκόολ προσφέρει μόνο κενές θερμίδες, γι’αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Στον πιο κάτω πίνακα αναγράφονται οι θερμίδες ανάλογα με το είδος ποτού:

Είδος Ποσότητα Θερμίδες
Άσπρο κρασί ½ φλ 77 θερμίδες
Κόκκινο κρασί ½ φλ 80 θερμίδες
Ουίσκι 45 ml 90 θερμίδες
Μπύρα 1 ½ φλ 145-170 θερμίδες

 

Μην ξεχνάτε την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας! Το οινόπνευμα έχει διουρητική δράση, έτσι οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση αυξάνονται.

Οι γιορτές έφτασαν. Να θυμάστε πως η προσωπική εγκράτεια είναι το σημαντικότερο.

Καλές γιορτές σε όλους,

 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA