Η μεγάλη διαφορά έρχεται με μικρά βήματα - Κεντρική Εικόνα

Η μεγάλη διαφορά έρχεται με μικρά βήματα

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει να χάσεις βάρος (λίπος καλύτερα), αλλά το βρήκες δύσκολο εώς και ακατόρθωτο. Ίσως έχασες αρχικά λίγο βάρος και έπειτα το πήρες πίσω – ίσως και περισσότερο από πριν. Γιατί όμως να περνάς συνεχώς αυτό το σκαμπανέβασμα (yo-yo effect) τόσο στο θέμα του βάρους - λίπους αλλά και στο ψυχολογικό κομμάτι;

Είναι πολυ σημαντικό να γράψεις κάτω τους λόγους και τα κίνητρα που πήρες την απόφαση να χάσεις βάρος και να αλλάξεις τον – μέχρι τώρα - τρόπο ζωής σου. Αποφασίσε πότε είναι όντως η κατάλληλη στιγμή για σένα, γιατί οτιδήποτε λιγότερο θα οδηγήσει στην αποτυχία πριν καλα – καλα ξεκινήσεις. Πιο κάτω θα βρεις χρήσιμες συμβουλές που (αν τις ακολουθήσεις) θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους που θές και αρχικά έθεσες.

Οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι πιο εφικτοί και μπορούν πιο εύκολα να σε οδηγήσουν στην επιτυχία (παρόλο που το καινούριο συμπλήρωμα υπόσχεται γρήγορη απώλεια εώς και 20 κιλών σε 10 μέρες – απορώ πως ακόμη κάποιοι πέφτουν σε τέτοιες παγίδες που το μόνο που καταφέρνουν να χάσουν είναι τα λεφτά τους και την ώρα τους). Θέσε μετρήσιμους στόχους, έτσι ώστε να γνωρίζεις πότε τους πέτυχες. Χάνοντας μόνο το 5-10% του βάρους σου έχει τεράστια οφέλη για την υγεία σου. Γι' αυτό θέσε ρεαλιστικού στόχους:

  • Απώλεια βάρους μεταξύ 200γρ – 1kg ανά βδομάδα είναι ένας ασφαλής και ρεαλιστικός στόχος
  • Σταμάτα (επιτέλους) να δίνεις έμφαση μόνο στα κιλά! Μην στοχέυεις μόνο στη μείωση του βάρους σου στη ζυγαριά. Χάνοντας λίπος και πόντους από τη μέση σου, μειώνεις τις πιθανότητες κινδύνου για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. ΚΑΤΕΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΥΓΑΡΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
  • Σκέψου στόχους που να μην σχετίζονται άμεσα με το βάρος όπως το να ανεβαίνεις τις σκάλες χωρίς να λαχανιάζεις. Η λέξη “βάρος” δεν πρέπει για κανένα λόγο να σου γίνει εμμονή!
  • Μην ξεχνάς την φυσική δραστηριότητα! Όχι μόνο σε βοηθά να σπαταλήσεις περισσότερες θερμίδες αλλά μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση σου και να βελτιώσει τις πιθανότητες για επιτυχία
  • Κράτα κάποιας μορφής ημερολόγιο τροφίμων. Όσοι το κάνουν, συνήθως χάνουν περισσότερο βάρος - λίπος, καθώς βοηθά στο να έχουν επίγνωση του τι κάνουν και πόση πραγματικά ποσότητα καταναλώνουν.
  • Διάλεξε αρχικά 2 ή 3 μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις άμεσα, όπως για παράδειγμα: “θα αυξήσω την πρόσληψη φρούτων, τρώγοντας δύο φρούτα την ημέρα”. Όταν το καταφέρεις (για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα), προχώρα σε περισσότερες αλλαγές ή χτίσε σε αυτά που έχεις ήδη θέσει
  • Για να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου – είτε μικρές, είτε μεγάλες – μπορεί να χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Όταν επιτευχθεί ένας στόχος, αντάμειψε τον εαυτό σου με κάτι που σου αρέσει (και φυσικά δεν συνδέεται με το φαγητό), όπως για παράδειγμα μια ωραία ταινία στον κινηματογράφο ή η αγορά ενός ρούχου στο καινούργιο (μικρότερο ή μεγαλύτερο ανάλογα με τον στόχο) νούμερο σου.
  • Αποδέξου ότι το περιστασιακό στραβοπάτημα είναι φυσιολογικό και δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπες ξανά στους κανονικούς ρυθμούς. Μην αφήσεις ένα μικρό "στραβοπάτημα" να σε απομακρύνει από τους στόχους σου και την πρόοδο που έχεις κάνει με τόσο κόπο. Αντίθετα, μάθε από αυτό και προχώρα μπροστά!

Όπως θα έχεις καταλάβει, όσα έχει διαβάσει δεν αφορόυν άμεσα το φαγητό, τις διατροφικές επιλογές ή τρόφιμα που μαγικά θα σε κάνουν να χάσεις βάρος (γιατί δεν υπάρχουν, παρόλο που τα διαφημίζουν κάποια διάσημα πρόσωπα έναντι ενός πολύ σεβαστού ποσού). Τα πιο πάνω αφορούν εσένα και τους τρόπους που μπορείς να φτάσεις στον στόχο που τόσο επιθυμείς. Σταμάτα να σκέφτεσαι μόνο το βάρος σου, γιατί πολλα κρύβονται πίσω απ’αυτό. Σταμάτα να σκέφτεσαι γιατί ο Κώστας, η Μαρία και η Ελένη έχασαν 200 γραμμάρια περισσότερα από σένα, και σταμάτα να ψάχνεις με μανία για το μαγικό χαπάκι ή ρόφημα που θα σου εξαφανίσει 10 κιλά σε 10 μέρες! Ίσως η απάντηση που ψάχνεις κάθε φορά που αποτυγχάνεις, να βρίσκετε πιο κοντά και να είναι πολύ πιο απλή απ’όσο νομίζεις. Οι μικρές (αλλά σταθερές) αλλαγές φέρνουν την μακροπρόθεσμη διαφορά. Γι' αυτό σταμάτα επιτέλους να πιστεύεις ότι ακούς δεξιά και αριστερά και οτιδήποτε έχει να “πουλήσει” ο καθένας!

Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy