Η γυμναστική παχαίνει; - Κεντρική Εικόνα

Η γυμναστική παχαίνει;

Τελικά η γυμναστική παχαίνει ή αδυνατίζει; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακούω συχνά. «Ξεκίνησα γυμναστική, γιατί δεν χάνω περισσότερο βάρος;», «Μα ξεκίνησα γυμναστική αλλά η ζυγαριά δεν πέφτει».

Στις πλείστες περιπτώσεις όταν κάποιος ξεκινά διατροφή ξεκινά παράλληλα και γυμναστική. Πολλές έρευνες δείχνουν πως η συστηματική γυμναστική επιφέρει θετικά αποτελέσματα ως προς την απώλεια του σωματικού βάρους. Δεν σημαίνει ωστόσο πως χτυπιέμαι περισσότερο στο γυμναστήριο, ιδρώνω περισσότερο άρα χάνω και περισσότερα κιλά.

Με τον ιδρώτα χάνω κιλά;

Ο ιδρώτας είναι ο φυσικός τρόπος ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός μας. Με τον ιδρώτα απελευθερώνεται νερό και χλωριούχο νάτριο, δεν απελευθερώνονται λίπος και θερμίδες. Η αυξημένη εφίδρωση προκαλεί απώλεια κάποιων υγρών και έτσι αν ζυγιστούμε αμέσως μετά τη γυμναστική, μπορεί να δείξει μια μικρή απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο υγρά. Με την ενυδάτωση, το βάρος αυτό θα επανέλθει.  

Γιατί όταν γυμνάζομαι ο αριθμός στη ζυγαριά δεν αλλάζει;

Με την άσκηση, αυξάνεται η μυϊκή μάζα και μειώνεται το λίπος. Με αυτή την αυξομείωση ο αριθμός στην ζυγαριά μπορεί να μην αλλάξει γιατί χάνεται μεν λίπος αλλά αυξάνεται η μυϊκή μάζα, άρα το βάρος παραμένει σταθερό. Το λίπος που χάνεται για να εντοπιστεί θα πρέπει να γίνονται μετρήσεις του λίπους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πώς πετυχαίνω την απώλεια βάρους με διατροφή και άσκηση;

Η απώλεια βάρους επέρχεται με συνδυασμό ενός διατροφικού πλάνου για απώλεια βάρους και σωστής άσκησης. Η διατροφή μετρά κατά 70% και η άσκηση 30%. Επομένως, η άσκηση βοηθά το διατροφικό πλάνο και όχι το αντίθετο. Με τον συνδυασμό αυτό έχουμε απώλεια βάρους και λίπους και παράλληλα το σώμα σχηματίζεται σωστά.

Αν με διατροφή και άσκηση πάλι δεν χάνω βάρος; Τι μπορώ να κάνω;

Εδώ είναι που εμφανίζεται η τάση για αυξημένη πρόσληψη ή αλλιώς λαιμαργία. Μετά από έντονη άσκηση η όρεξή μας τείνει να είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε εύκολες και γρήγορες λύσεις όπως fast food. Η πρόσληψη φαγητού μετά την γυμναστική θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Το ιδανικό είναι η πρόσληψη μιας μπάρας δημητριακών ή 1 φρούτο ή 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί άπαχο 30-45 λεπτά πριν την άσκηση ώστε να ρυθμίζονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μειώνεται το αίσθημα πείνας. Μετά την άσκηση, καλό θα είναι να καταναλώνεται ένα ολοκληρωμένο γεύμα με υδατάνθρακες για αναπλήρωση ενέργειας και πρωτεΐνη για αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.

Η σωστή άσκηση από εγγεγραμμένο γυμναστή σε συνδυασμό με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή από ειδικό Διαιτολόγο/Διατροφολόγο, δεν παχαίνει. Οπότε, την επόμενη φορά που θα ανεβείτε στη ζυγαριά, μην φοβηθείτε τον αριθμό που θα δείξει.

Σταύρη Κλεάνθους
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, MSc
KLEANTHOUS NUTRITION & LIFESTYLE
Τηλ. +357 25 388820
Email. stavrie@kleanthousnutrition.com
Facebook. @kleanthousnutrition
Instagram. @kleanthous_nutrition