Μύθος ή Αλήθεια: Η μπανάνα παχαίνει;  - Κεντρική Εικόνα

Μύθος ή Αλήθεια: Η μπανάνα παχαίνει;

Μύθος! Η μπανάνα δεν παχαίνει και παρακάτω θα αναλύσουμε για ποιους λόγους υπάρχει για αυτήν μια θέση στη διατροφή μας. Η μπανάνα κρίνεται ιδανική ως ένα υγιεινό, χορταστικό και θρεπτικό σνακ. Κι αν είσαι αθλητής, ακόμη καλύτερα.

Λανθασμένα η κατανάλωση της θεωρείται «απαγορευτική» ειδικά σε προγράμματα αδυνατίσματος και στο χώρο της γυμναστικής εξαιτίας της περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, η μπανάνα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετική μετά την γυμναστική, εξαιτίας της ικανότητας της να αναπληρώνει το χρησιμοποιημένο γλυκογόνο των μυών και του ήπατος.

Μια μπανάνα 100γρ. περιέχει:
88 θερμίδες
23γρ. υδατάνθρακες
2,6γρ. φυτικές ίνες

Η μπανάνα είναι πλούσια σε  κάλιο, φυτικές ίνες, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνες Α, C και Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο.

Συγκεκριμένα, η μπανάνα σε σχέση με άλλα φρούτα, βρίσκεται στην πρώτη θέση σε περιεκτικότητα καλίου. Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης και έχει μεγάλη σημασία στον οργανισμό μας. Λαμβάνει μέρος στη σύνθεση των πρωτεϊνών, στην ανάπτυξη και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επίσης, βοηθά στην καλή λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να ενισχύετε η συγκέντρωση και η σκέψη. Παράλληλα, στους αθλητές, βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών. Επιπλέον, έχει προστατευτικό ρόλο έναντι της αρτηριακής υπέρτασης.

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε φυτικές ίνες προκαλεί κορεσμό και σας κρατάει για περισσότερη ώρα χορτάτους. Ακόμη, βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, με αποτέλεσμα να καταπολεμάτε η δυσκοιλιότητα.

Η βιταμίνη C είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, συμμετέχει στη σύνθεση του συνδετικού ιστού, στη σύνθεση των κυττάρων του αίματος και επίσης διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Η μπανάνα έχει προστατευτικό ρόλο κατά της σιδηροπενικής αναιμίας, λόγω της περιεκτικότητα της σε σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη σύνθεση της αιμογλοβίνης.

Η ποσότητα βιταμίνης Α που περιέχει η  μπανάνα μπορεί να συμβάλλει στην άμυνα, στη συντήρηση και την ανάπτυξη του οργανισμού, και να δράσει προστατευτικά στα μάτια, στο  δέρμα και στα δόντια.

Στη μπανάνα βρίσκονται επίσης, σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B6 που ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, και καταπολεμούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), όπως είναι οι κράμπες, οι μυϊκοί πόνοι και η κακή διάθεση.

Επιπρόσθετα, έχει αντικαταθλιπτική δράση και προκαλεί αίσθημα ευφορίας, εξαιτίας ενός αμινοξέος, της τρυπτοφάνης, που στο σώμα μας μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της χαλάρωσης και της καλής διάθεσης.

Αντιγόνη Ανδρέου 
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

Newsfeed