Πώς μπορώ να ψωνίζω πιο υγιεινά; - Κεντρική Εικόνα

Πώς μπορώ να ψωνίζω πιο υγιεινά;

Πόσες φορές έχετε πάει στην υπεραγορά για να αγοράσετε 2-3 πραγματάκια που χρειάζεστε και στο τέλος καταλήγετε να φεύγετε με το καρότσι σας γεμάτο και μια απόδειξη με τριψήφιο αριθμό; Ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές για να ψωνίζετε πιο έξυπνα, πιο υγιεινά και πιο οικονομικά:

Λίστα

Φτιάξτε πάντα μια λίστα προτού πάτε αφότου ελέγξετε τα ντουλάπια, τον καταψύκτη και το ψυγείο σας και σημειώνοντας τι χρειάζεστε για όλη την εβδομάδα.

Πώς να περιηγηθείτε στο σουπερμάρκετ

Πρώτα, βρείτε ένα κατάστημα που σας αρέσει και κολλήστε με αυτό. Μόλις γνωρίσετε τη διάταξη ενός καταστήματος, δεν θα χρειαστεί να βασίζεστε σε πινακίδες.

Τα βασικά σας τρόφιμα (τα λιγότερο επεξεργασμένα) που πρέπει να αποτελούν τη βάση των γευμάτων σας βρίσκονται στην περίμετρο του καταστήματος (γάλα, λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι) ενώ στο κέντρο βρίσκονται τα πιο έτοιμα φαγητά. Γι’αυτό αντί να διασχίζετε ένα ένα τους διαδρόμους συγκεντρώστε τα ψώνια σας στην εξωτερική περίμετρο του καταστήματος.

Μην πάτε πεινασμένοι

Εννοείται ότι αν πάτε με άδειο στομάχι θα αγοράσετε περισσότερα πράγματα! Επίσης η πείνα μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητές σας για λήψη αποφάσεων στο τι να αγοράσετε.

Μην προσπερνάτε τα κατεψυγμένα προϊόντα 

Πέρασαν οι καιροί που τα κατεψυγμένα προϊόντα θεωρούνταν κακής ποιότητας. Τα προϊόντα αυτά τα παγώνουν ακριβώς στην καλύτερη φάση της ωρίμανσης τους, που σημαίνει ότι η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν σχεδόν άθικτα.

Επιπλέον, τα κατεψυγμένα προϊόντα αποθηκεύονται και αντέχουν περισσότερα από τα φρέσκα και μπορούν να είναι πάντα διαθέσιμα στο ψυγείο σας.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ψώνια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τα ψώνια τους το σαββατοκύριακο, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν για την εβδομάδα που έρχεται (άρα το σαββατοκύριακο απορρίπτεται)

Στα μέσα της εβδομάδας οι περισσότερες υπεραγορές βάζουν τις μεγαλύτερες προσφορές σε φθαρτά, και τρόφιμα που κοντεύει η ημερομηνία λήξης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σάντουιτς, σαλάτες και είδη αρτοποιίας.

Kαλύτερη μέρα: Σύμφωνά με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης η καλύτερη μέρα να επισκεφτείς μια υπεραγορά είναι… η Τετάρτη! Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί λιγότερος κόσμος την Τετάρτη και περισσότερες προσφορές!

Τέλος, αποφύγετε να πάτε το εβδομαδιαίο σας ψώνισμα μέρες πριν από μεγάλες γιορτές αφού συνήθως είναι έχει πιο πολύ κόσμο και πιο αυξημένες τιμές σε γιορτινά προϊόντα.

Ιδανική ώρα: Ανεξαρτήτως μέρας, η καλύτερη ώρα μέσα στην εβδομάδα είναι πριν τις  4-5 το απόγευμα όπου όλοι φεύγουν από την δουλειά, ή το βράδυ κατά τις 8-9.

 

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy