Myth Buster: Είναι λάθος να τρώμε φρούτα μετά το φαγητό; - Κεντρική Εικόνα

Myth Buster: Είναι λάθος να τρώμε φρούτα μετά το φαγητό;

Σήμερα θα καταρρίψουμε ένα μύθο, που κατά την άποψη μου λίγο – πολύ όλοι το σκεφτήκαμε κάποια στιγμή. Είναι όντως λάθος να καταναλώνουμε φρούτα αμέσως μετά το φάγητό; Για σας που το κάνετε, μπορείτε να το συνεχίσετε.

Είναι μύθος το ότι τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή πριν από το φαγητό, αλλιώς “κάθονται” στο στομάχι μας και δεν χωνέυονται!

Οι φυτικές ίνες των φρούτων επιβραδύνουν την απελευθέρωση της τροφής από το στομάχι μας, αλλά μόνο κατά περίπου 15 λεπτά, κάτι που είναι συνήθως πολύ θετικό, καθώς διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πιο σταθερά.

Η κατανάλωση φρούτων μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα ακόμη περισσότερο, καθώς τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα φτάνουν στο αίμα μας πιο αργά, όταν χωνεύουμε επίσης το λίπος, τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες από ένα γεύμα.

Εάν επίσης προσπαθείτε να αποφύγετε τη φθορά των δοντιών σας, καταναλώνοντας φρούτα μετά από ένα γεύμα και όχι ανάμεσα σε γεύματα, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα καθώς αυτό μειώνει το χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, στον οποίο τα δόντια μας εκτίθενται σε υδατάνθρακες οι οποίοι τροφοδοτούν βακτήρια που προκαλούν φθορά στο στόμα.

Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι φρούτων που είναι υψηλοί σε έναν “φτωχά” αφομοιωμένο τύπο υδατανθράκων (που ονομάζεται FODMAPs), όπως είναι τα μήλα και τα αχλάδια. Αυτοί οι υδατάνθρακες μπορούν να περάσουν από το πεπτικό μας σύστημα χωρίς να αφομοιωθούν πλήρως και να ζυμωθούν από βακτηρίδια στο έντερο μας, τα οποία για μερικούς ανθρώπους με IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) μπορεί να οδηγήσουν σε φουσκώματα στο έντερο. Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η ώρα της ημέρας δεν έχει σημασία και είναι σημαντικό να δουλεύετε με έναν κλινικό διαιτολόγο για να μάθετε σε ποιο συγκεκριμένο είδος FODMAP είστε ευαίσθητοι, καθώς είναι πολύ εξατομικευμένο.

Έτσι, η κατανάλωση φρούτων μετά από ένα γεύμα είναι στην πραγματικότητα πολύ βοηθητικό ειδικά για τις επιπτώσεις που έχουν στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην υγεία των δοντιών. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι από μας δεν τρώμε αρκετά φρούτα (και λαχανικά) μέσα στην ημέρα.

Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy