Βιταμίνη D: Γιατί μας είναι τόσο απαραίτητη; - Κεντρική Εικόνα

Βιταμίνη D: Γιατί μας είναι τόσο απαραίτητη;

Η Βιταμίνη D, γνωστή και ως «Βιταμίνη του ήλιου», είναι μια πολύ σημαντική, λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας. Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη ή μειωμένα επίπεδα Βιταμίνης D.

Η Βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου και τη διατήρηση των επιπέδων του φωσφόρου στο αίμα, δύο παράγοντες που είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη διατήρηση της υγείας στα οστά μας, τους μύες και τα δόντια μας. Η ανεπάρκεια Βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει οστεομαλακία ή οστεοπόρωση. Επιπρόσθετα η Βιταμίνη, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, βοηθά στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψης Βιταμίνης D, είναι το αυξημένο αίσθημα κόπωσης, πόνος στα οστά, καταθλυπτική διάθεση, μυϊκή αδυναμία η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από κράμπες,  ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και τριχόπτωση.

Πηγές Βιταμίνης D:

Έκθεση στον ήλιο: Η Βιταμίνη D παράγεται όταν το δέρμα μας είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Εκτιμάται ότι η λογική έκθεση στον ήλιο σε γυμνό δέρμα για 5-10 λεπτά 2-3 φορές την εβδομάδα επιτρέπει στους περισσότερους ανθρώπους να παράγουν επαρκή ποσότητα Βιταμίνης D. Η ποσότητα της Βιταμίνης D που παράγει το δέρμα σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την εποχή, την ώρα της ημέρας στην οποία γίνεται η έκθεση στον ήλιο καθώς και την κάλυψη των νεφών.

Διατροφικές Πηγές:

  • Tα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα, η ρέγγα και το χέλι.
  • Το λάδι από συκώτι ψαριού (μην το καταναλώνετε εάν είστε έγκυος).
  • O κρόκος αυγού
  • Το κρέας, τα εντόσθια
  • Tο γάλα και το γιαούρτι
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως μερικά δημητριακά, γάλατα, γιαούρτια και  μαργαρίνη

Συμπληρώματα Βιταμίνης D: Τα συμπληρώματα και οι πολυβιταμίνες είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα στα φαρμακεία. Είναι καλύτερα να τα παίρνουν (1) ενήλικες και παιδιά πάνω από ενός έτους ειδικότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα (10 mg Βιταμίνης D), (2) τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας όπως έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα και (3) βρέφη κάτω από ενός έτους πρέπει να παίρνουν 8.5-10mg εκτός και αν καταναλώνουν πάνω από 500ml παιδική φόρμουλα εμπλουτισμένη με Βιταμίνη D.

 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA