Τι γνωρίζεις για τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κουκουνάρια;  - Κεντρική Εικόνα

Τι γνωρίζεις για τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κουκουνάρια;

Θρεπτικοί, υγιεινοί είτε ψημένοι είτε ωμοί. Εμείς βέβαια τους προτιμάμε ανάλατους και ωμούς. Οι ξηροί καρποί είναι εύκολη επιλογή ενδιάμεσου, νόστιμοι στις σαλάτες και σε άλλα φαγητά λόγω μεγάλης ποικιλίας.

Αμύγδαλα

Έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης Ε, σε σχέση με  ξηρούς καρπούς, 30 γραμμάρια περιέχουν 37% βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη με σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελεύθερων ριζών.

Τρόπος κατανάλωσης: 1 χούφτα αμύγδαλα με αποξηραμένα φρούτα όπως τα goji berries ή σταφίδες χωρίς ζάχαρη

Καρύδια

Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους καθώς επίσης και για την μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή μαγγάνιού, χαλκού, μαγνησίου και φωσφόρου.

Τρόπος κατανάλωσης: Ο κλασικός συνδυασμός, γιαούρτι χαμηλά λιπαρά, καρύδια, μέλι και κανέλα.

Φιστίκια

Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Θεωρείται πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Τα λιπαρά που περιέχουν είναι κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπου το 40 – 60% από ελαϊκό και λινολενικό  οξύ. Το ελαϊκό οξύ βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, ενώ έρευνες δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση βοηθάει στην ρύθμιση της γλυκόζης νηστείας. Είναι πλούσια πηγή χαλκού, μαγγανίου, βιταμίνη Β3 και φυλλικό οξύ.

Τρόπος κατανάλωσης:  Ωμά σαν ενδιάμεσο σνακ ή σαν άλειμμα (φυστικοβούτυρο) σε φέτες από μπανάνα, μήλο ή σέλινο (ναι καλά διαβάζετε).

Κουκουνάρια

Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, όπου 30 γραμμάρια αποδίδουν 120% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης.  Το μαγγάνιο είναι ιχνοστοιχείο το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρειάζεται για την ενεργοποίηση ενζύμων βοηθώντας την πέψη της τροφής.  Βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β1 και της βιταμίνης Ε από τον οργανισμό.

Τρόπος κατανάλωσης: Ταιριάζουν απόλυτα σε σαλάτες με καλοκαιρινά φρούτα ή με γιαούρτι και μέλι.  

 

Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy