6+1 tips: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου τις μέρες του Πάσχα - Κεντρική Εικόνα

6+1 tips: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου τις μέρες του Πάσχα

Οι μέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πλήθος παραδόσεων με τις περισσότερες να σχετίζονται με εδέσματα και τρόφιμα που έχουν την τιμητική τους το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την παράδοση, παραμένοντας συγχρόνως μέσα στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής.

  • Το Μεγάλο Σάββατο, προσπάθησε κατά την διάρκεια της ημέρας να φας ελαφρά λόγω του ότι το μετα-μεσονύκτιο τραπέζι θα σου προσφέρει πολλές θερμίδες. Ιδανικά μετά την Ανάσταση, καλύτερα να περιοριστείς μόνο στην κατανάλωση αυγολέμονης σούπας, ώστε να γίνει ήρεμα η μετάβαση από την νηστεία σε μια πιο ποικίλη διατροφή. Αν πάλι προτιμάς τη μαγειρίτσα, καλό είναι να μην ξεφύγεις στην κατανάλωσή της καθώς μια μερίδα (1 κανονικό πιάτο) σου προσφέρει  πέραν από 580 θερμίδες περίπου, και αρκετή χοληστερίνη.
  • Την ημέρα του Πάσχα, είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, εννοώντας ότι το πρωινό δεν πρέπει να παραλείπεται. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε 1 φλιτζάνι γάλα και 1 φλιτζάνι δημητριακά, ένα πασχαλινό κουλούρι ή σε ένα λεπτό κομμάτι τσουρέκι (60 γραμμάρια μας δίνουν 100 θερμίδες). Για ενδιάμεσο σνακ καταναλώνουμε ένα φρούτο που θα μας περιορίσει το αίσθημα της πείνας αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  • Κυρίαρχη θέση στο Πασχαλινό τραπέζι έχει φυσικά το αρνάκι (οβελίας ή σούβλα). Εντούτοις, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του, αφού 100 γραμμάρια μας δίνουν περίπου 370 θερμίδες. Ξεκίνα το φαγητό σου καταναλώνοντας μια μεγάλη ποσότητα σαλάτας αφού τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και θα επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού.
  • Τσούγκρισε άφοβα κόκκινα αυγά αλλά μην το παρακάνεις στην κατανάλωσή τους. Κάθε αυγό δίνει περίπου 80 θερμίδες και αρκετή χοληστερίνη.
  • Προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση φλαούνας. Τα 90 γραμμάρια μιας παραδοσιακής φλαούνας περιέχουν 400 θερμίδες (μια μικρή φλαούνα). Εκτός από την υψηλή θερμιδική της αξία, είναι επίσης πλούσια σε νάτριο, χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος. Έτσι, η κατάχρησή της  μπορεί να επιβαρύνει την υγεία ατόμων με καρδιοπάθειες, υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση.
  • Αν θα καταναλώσεις αλκόολ, προτίμησε το κόκκινο κρασί αλλά με μέτρο. 1 ποτήρι κόκκινο κρασί (120ml) περιλαμβάνει γύρως στις 100 θερμίδες.
  • Μην παραλείψεις το νερό. Κατανάλωσε άφθονο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σου.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, «παν μέτρον άριστον»!

Καλή Ανάσταση!

Αργυρώ Αριστοδήμου
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (RD)
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy