Δίαιτα με γρήγορα αποτελέσματα; Σκέψου το ξανά! - Κεντρική Εικόνα

Δίαιτα με γρήγορα αποτελέσματα; Σκέψου το ξανά!

Λίγο τα απομεινάρια των Χριστουγέννων, λίγο τα καρναβάλια, η Καθαρά Δευτέρα, τα τριήμερα και το Πάσχα να και τα περιττά κιλά και το παραπανίσιο λίπος. Κάπως έτσι σου έρχεται η έντονη επιθυμία να απαλλαχτείς από αυτά, με φυσικό επακόλουθο να πέσεις στην παγίδα της γρήγορης απώλειας βάρους μέσω ανορθόδοξων προγραμμάτων για express αδυνάτισμα.

Προτού όμως πάρεις αυτή την απόφαση, φρόντισε να ενημερωθείς κατάλληλα με σημαντικούς λόγους έτσι ώστε να μην πέσεις στην παγίδα!

1. Διαιτολόγιο με ελάχιστες θερμίδες

Τέτοια προγράμματα στοχεύουν στην κατανάλωση ενέργειας από την ήδη αποθηκευμένη ενέργεια του σώματος, γι’ αυτό και η τροφή που επιτρέπεται είναι ελάχιστη. Το αποτέλεσμα; Να «στερεύει» ο οργανισμός από θρεπτικά συστατικά και να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός αφού δεν λαμβάνει αρκετή τροφή για την παραγωγή ενέργειας.

2. Λανθασμένη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους πιστέψτε με, δεν είναι πάντα επιθυμητή! Σίγουρα νιώθεις χαρά με το να κατεβαίνει ο αριθμός στη ζυγαριά σου. Η γρήγορη απώλεια βάρους όμως στηρίζεται κυρίως στην απώλεια μυϊκής μάζας με κατ’ επέκταση την αποδυνάμωση του σώματος και τη μείωση του βασικού μεταβολισμού, κάτι που δεν θα σου επιτρέψει να χάσεις το περιττό λίπος.

3. Αρνητικές επιπτώσεις

Στερητικές δίαιτες επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό όπως αφυδάτωση, κούραση, εξάντληση, ζαλάδες, πονοκεφάλους, αδυναμία, απώλεια μνήμης, απώλεια συγκέντρωσης, ορμονικές διαταραχές και μειωμένη άμυνα του οργανισμού.

Και τελικά....

Αφού ο αριθμός στη ζυγαριά πλέον σε ικανοποιεί, νιώθεις πως μπορείς να τρως και πάλι φυσιολογικά. Εννοείται πως θα επιλέξεις ένα πλούσιο γεύμα που σου έχει λείψει, με μπόλικους υδατάνθρακες και λιπαρά, αφού μέχρι τώρα ήταν απαγορευτικά! Ο πεινασμένος οργανισμός σου αρχίζει να αποθηκεύει με ταχύ ρυθμό το γλυκογόνο και το νερό που έχει στερηθεί ώστε να γεμίσει και πάλι τις άδειες του αποθήκες. Η διαδικασία αυτή καταλήγει στην ανάκτηση του χαμένου βάρους και όχι μόνο.

Επίσης,

από ένα πρόγραμμα express δεν εκπαιδεύεσαι για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με αποτέλεσμα να μην μάθεις ποτέ πως μπορείς να τρέφεσαι σωστά και να διατηρείς ένα υγιές βάρος χωρίς στερήσεις. Γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο θα μπαίνεις στην ίδια διαδικασία, θα πέφτεις στην ίδια παγίδα, με μόνη διαφορά τον αριθμό της ζυγαριάς που χρόνο με χρόνο θα αυξάνεται.

P.S.  Καλό είναι να μην μας προβληματίζει το επιπλέον βάρος μόνο τους τελευταίους 3 μήνες πριν το καλοκαίρι ή όταν πλησιάζει ένα κοινωνικό γεγονός, αλλά ολόχρονα.

Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος , MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy

Newsfeed