Πριν καλά καλά το καταλάβουμε έφθασε και το φθινόπωρο. Η εποχή που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε πονοκεφάλους, πονόλαιμο ακόμη και κρυολόγημα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις και ενώ μπορεί να μην το πιστεύουμε και τόσο, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθημερινή σωματική δραστηριότητα και επαρκής ύπνος είναι οι σύμμαχοί σας.

Όσα τρως (και όσα δεν τρως) επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός σου, από το πόση ενέργεια θα έχεις όταν ξυπνάς το πρωί μέχρι το αν θα έχεις νεύρα ή καλή διάθεση στο τέλος της ημέρας. Διάβασε τις τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση και πρέπει να βρίσκεις πάντα στα ντουλάπια και το ψυγείο σου και πώς αυτές επηρεάζουν τη διάθεση και την υγεία σου. 

Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές για να βάλεις στη διατροφή σου:

Αβοκάντο

Κι όμως υπάρχουν τροφές που μας προσφέρουν την αίσθηση του κορεσμού, περισσότερο από άλλες. Αυτές οι τροφές μας κρατούν χορτάτους και έτσι δεν καταφεύγουμε στην κατανάλωση άλλων ανθυγιεινών σνακ.

Διάβασε το παρακάτω άρθρο για να εντοπίσεις αυτές τις τροφές οι οποίες μπορεί και να είναι κρυμμένες στο ντουλαπάκι της κουζίνας σου και να μην το ξέρεις.

Ξηροί καρποί

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την σωστή λειτουργία του σώματος μας. Μόλις απορροφηθεί από τον οργανισμό, χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μια ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δρα σαν ένα όχημα για  την  μεταφορά οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα μας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για τον γενικό πληθυσμό είναι 8-15 mg ημερησίως.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο υπεύθυνο για την ρύθμιση ποικίλων βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της μυϊκής και νευρικής λειτουργίας, της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας, για τη σύνθεση του DNA και του RNA και συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών. Επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργή μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου στις κυτταρικές μεμβράνες, τη συστολή των μυών και τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

H πολύωρη έκθεση μας στον ήλιο δεν είναι και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε χρώμα το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό  να κάνουμε μερικές έξυπνες παρεμβάσεις στο καθημερινό μας διαιτολόγιο οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε αφενός να προστατέψουμε το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου να θέσουμε τις βάσεις για να αποκτήσουμε το τέλειο χρυσαφένιο χρώμα. Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι το αντηλιακό θα παραμείνει ο πιστός μας φίλος.

Τόσο γνωστά αλλά ταυτόχρονα και τόσο άγνωστα για εμάς. Τα πρεβιοτικά είναι στην πραγματικότητα διαιτητικές ίνες (υδατάνθρακες – κυρίως ίνες) που τρέφουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου μας. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα αφομοιώσει, γι’ αυτό και χρειάζεται η βοήθεια των φιλικών βακτηρίων. Με άλλα λόγια τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών.

Μην συγχύζεσαι… Προβιοτικά και Πρεβιοτικά – ενώ μόνο ένα γράμμα τα χωρίζει, εντούτοις η διαφορά τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι συγχύζονται στο άκουσμα τους και θεωρούν πως κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά στον οργανισμό.  

Πώς θα καταφέρεις να δώσεις μια καλή ενίσχυση στον μεταβολισμό σου; Βάλε στη διατροφή σου τις παρακάτω πέντε τροφές που ενισχύουν τις καύσεις και θα σε βοηθήσουν σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα.

1. Πες «ναι» στη μαύρη σοκολάτα

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ειδική διατροφή ή να αλλάξετε εντελώς το καθημερινό σας διαιτολόγιο για να κάνετε αποτοξίνωση στον οργανισμό σας. 

Έρευνες έχουν δείξει πως η ημερήσια λήψη ικανής ποσότητας σεληνίου είναι απαραίτητη για να προλάβεις μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Newsfeed