Τροφές που ενυδατώνουν το δέρμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μας βοηθούν στο μαύρισμα - Κεντρική Εικόνα

Τροφές που ενυδατώνουν το δέρμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μας βοηθούν στο μαύρισμα

H πολύωρη έκθεση μας στον ήλιο δεν είναι και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε χρώμα το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό  να κάνουμε μερικές έξυπνες παρεμβάσεις στο καθημερινό μας διαιτολόγιο οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε αφενός να προστατέψουμε το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου να θέσουμε τις βάσεις για να αποκτήσουμε το τέλειο χρυσαφένιο χρώμα. Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι το αντηλιακό θα παραμείνει ο πιστός μας φίλος.

Το καλοκαίρι το σώμα μας, που σε ποσοστό 50-75% αποτελείται από νερό, έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Μεγάλες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών χάνονται με τον ιδρώτα και η ανάγκη για αναπλήρωση της υγρασίας είναι αναγκαία. Επίσης, εξίσου σημαντική είναι η φυσική μας δραστηριότητα, και πολλά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωσή μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες, βιταμίνες (π.χ. Α, Β, Γ, Ε), καρκινοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τροφές που προσφέρουν ενυδάτωση στο δέρμα:

Λαχανικά:

  • Αγγούρια, Κολοκύθια, Σέλινο, Μαρούλι

Φρούτα:

  • Καρπούζι, Πεπόνι, Ροδάκινο, Νεκταρίνι, Ακτινίδιο, Ανανάς, Μάνγκο, Σταφύλια, Φράουλες, Σμέουρα, Ντομάτες , Μύρτιλλα, Γκρέιπφρουτ

Γιαούρτι: Ανάλογα με τον τύπο του, περιέχει νερό σε ποσοστό 85-88%, καθώς επίσης κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη.

Τροφές για μαύρισμα

Η μελανίνη είναι πολύ σημαντική χρωστική για την υγεία του δέρματος, καθώς το προστατεύει από την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η παραγωγή της αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως και η διατροφή ενισχύει τη δράση της. Ουσίες που βοηθούν την παραγωγή της μελανίνης είναι τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο χαλκός και τα φλαβονοειδή. Αυτές οι ουσίες περιέχονται στα πιο κάτω τρόφιμα:

  • Καρότα
  • Πολύχρωμες πιπεριές
  • Βερίκοκα
  • Όσπρια, ξηροί καρποί, σουσάμι
  •  Σκούρα πράσινα λαχανικά
  • Τροφές που περιέχουν χαλκό: Παρόλο που το σώμα τον χρειάζεται σε μικρές ποσότητες, ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της μελανίνης και της ελαστίνης (πρωτεΐνη του δέρματος). Υπάρχει στα στρείδια, τα οστρακόδερμα, το κρέας (ιδιαίτερα στο συκώτι), καθώς και στα μανιτάρια.

 

Δέσποινα Παλαμά 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 136443/25028546
Email. despinapalama@gmail.com
Instagram. my.dietitian