4 + 1 τροφές που θα σε χορτάσουν στο λεπτό - Κεντρική Εικόνα

4 + 1 τροφές που θα σε χορτάσουν στο λεπτό

Κι όμως υπάρχουν τροφές που μας προσφέρουν την αίσθηση του κορεσμού, περισσότερο από άλλες. Αυτές οι τροφές μας κρατούν χορτάτους και έτσι δεν καταφεύγουμε στην κατανάλωση άλλων ανθυγιεινών σνακ.

Διάβασε το παρακάτω άρθρο για να εντοπίσεις αυτές τις τροφές οι οποίες μπορεί και να είναι κρυμμένες στο ντουλαπάκι της κουζίνας σου και να μην το ξέρεις.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί  είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και λιπαρά οξέα. Μπορούν να προστεθούν σχεδόν σε όλα τα γεύματα, σε σαλάτες, ή ακόμη σαν ενδιάμεσο μαζί με ένα φρούτο. Οι ξηροί καρποί σε σωστές ποσότητες και σε συνδυασμό με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, προσδίδουν κορεσμό και μπορεί να επιφέρουν και απώλεια βάρους.

Δημητριακά προγεύματος ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αυτές, προσδίδουν άμεσα την αίσθηση κορεσμού. Τα προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες προσδίδουν κατά 50% πιο γρήγορα κορεσμό συγκριτικά με πιο φτωχές πηγές (όπως άσπρο ψωμί). Με αυτό τον τρόπο, θα πεινάσετε πιο αργά για το επόμενό σας γεύμα και μπορεί να φάτε και λιγότερη ποσότητα.

Γάλα και αυγό

Το γάλα και το αυγό περιέχουν πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Οι πρωτεΐνες, προσδίδουν κορεσμό και έτσι καθυστερούν το αίσθημα πείνας. Προσλαμβάνοντας ένα πλούσιο γεύμα με πρωτεΐνη, το σίγουρο είναι ότι δεν θα πεινάσετε γρήγορα. Και για αυτούς που δεν έχουν χρόνο, 1 μπάρα δημητριακών είναι η ιδανική λύση.

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όταν ένα τρόφιμο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τότε αυτό σημαίνει πως αυξάνει τη γλυκόζη αίματος με πιο αργό ρυθμό. Επιπλέον, η γλυκοπατάτα έχει αρκετές φυτικές ίνες (1 μέτρια γλυκοπατάτα έχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών).

Όσπρια

Ναι, καλά ακούσατε! Τα όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και είναι και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Καταναλώνοντας έτσι 1 μερίδα όσπρια θα χορτάσετε πιο γρήγορα και θα πεινάσετε πιο αργά για το επόμενό σας γεύμα.

Επίσης, η αργή κατανάλωση γεύματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να μεταβεί το μήνυμα κορεσμού στον εγκέφαλο. Καταναλώνοντας λοιπόν ένα γεύμα γρήγορα, απλά καταφεύγουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού χωρίς να καταλάβουμε το πότε χορτάσαμε.

Δίνοντας λίγη περισσότερο έμφαση στο τι τρώμε, μπορούμε να ελέγξουμε την πείνα μας. Ακολουθώντας λοιπόν τις πιο πάνω συμβουλές, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, μπορούμε να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος. Για περισσότερη βοήθεια επισκεφθείτε έναν εγγεγραμμένο Διαιτολόγο/Διατροφολόγο.

 

Σταύρη Κλεάνθους
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, MSc
KLEANTHOUS NUTRITION & LIFESTYLE
Τηλ. +357 25 388820
Email. stavrie@kleanthousnutrition.com
Facebook. @kleanthousnutrition
Instagram. @kleanthous_nutrition