Συνέντευξη του σεφ Βασίλη Μάνδρoυ  - Κεντρική Εικόνα

Συνέντευξη του σεφ Βασίλη Μάνδρoυ

Από πού είναι η καταγωγή σας; 

Η καταγωγή μου , από την πλευρά του πατέρα μου είναι από την Φωκίδα και συγκεκριμένα από την Ιτέα μια μικρή πόλη στο κέντρο της παραθαλάσσιας Στερεάς Ελλάδας και από την πλευρά της μητέρας μου από το ομορφότερο νησί των Κυκλάδων την Αμοργο .

Ποιο είναι το μυστικό για μια πετυχημένη συνταγή;

Πιστεύω πως όλα αυτά τα χρόνια που μαγειρεύω είναι ότι πρέπει να σέβεσαι τα υλικά σου και να τα αξιοποιείς ανάλογα με την εποχή τους και να εφαρμόζεις τις απαραίτητες τεχνικές μαγειρικής για κάθε ένα υλικό ξεχωριστά ώστε να έχεις μια πετυχημένη συνταγή , ωστόσο η πρώτη ύλη παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο όταν είναι καλή και ποιοτική .

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που σας μύησε στην γαστρονομία;

Επηρεάστηκα από την γιαγιά μου και την μητέρα μου όπου με λίγα υλικά και τον σωστό συνδυασμό μεταξύ τους μοσχοβολούσε το σπίτι έτσι παρακολουθώντας δίπλα τους με τον τρόπο που μαγείρευαν με μυήσαν άθελα τους στην μαγειρική αργότερα προετοίμαζα από μόνος μου το καθημερινό φαγητό της οικογένειας λόγο ότι  μητέρα μου εργαζόταν και η γιαγιά μου δεν μπορούσε πλέον λόγο της μεγάλης της ηλικίας να μαγειρέψει και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με την Μαγειρική Τεχνική σε όλα της τα επίπεδα μέχρι τώρα . Και ακόμα μαθαίνω….

Για ποιες συνταγές είστε περήφανος;

Κάθε συνταγή που δημιουργώ είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και είμαι περήφανος για κάθε μια της ξεχωριστά .Ωστόσο λόγο ότι οι επιρροές μου είναι παραθαλάσσιες όταν το κυρίως υλικό τους είναι το ψάρι ενθουσιάζομαι λίγο περισσότερο .

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας φαγητό όταν ήσασταν παιδί;

Η ντοματόσουπα την έκανε η γιαγιά μου με ρυζάκι ή κριθαράκι και δεν άφηνα ούτε μια σταγόνα μέσα στο πιάτο .

Γνωρίζω ότι είστε στο χώρο από το 1992 όλα αυτά τα χρόνια τι αποκομίσατε;

Δεν θα απαντήσω άμεσα στην ερώτηση σου διότι η μαγειρική είναι η ζωή μου και ακόμα ζω για αυτή και διαρκώς μαθαίνω μέσα από αυτό το επαγγελματικό μονοπάτι που έχω επιλέξει να κάνω με το ίδιο πάθος που από πρωτοξεκίνησα

Έχετε διακριθεί αρκετές φορές σε διαγωνισμούς μαγειρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό λαμβάνοντας πολλά χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Τη σημαντικότερη διάκριση που έχετε λάβει είναι η κατάκτηση της 3ης θέσης και το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Μαγειρικής στην Γερμανία το 2008. Έχουν προστεθεί και άλλα μετάλλια; Και αυτά τα μετάλλια τι αντιπροσωπεύουν για σας;

Πλέον έχω σταματήσει τους διαγωνισμούς μαγειρικής λόγω αυξημένων επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων. Ωστόσο παρακολουθώ όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου  σεμινάρια υψηλής μαγειρικής τεχνικής από σπουδαίους διεθνούς φήμης  Έλληνες  και ξένους Chef’s στην Ελλάδα η στο εξωτερικό αποκομώντας  την κουλτούρα τους και την φιλοσοφία τους. Και για να επιστρέψω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας ότι , αυτά τα μετάλλια , δεν σημάνουν κάτι για μένα  όσο αφορά την απόκτηση και την θέση τους επάνω σε ένα ράφι μιας βιβλιοθήκης η σε μια περίοπτη θέση στον τοίχο ενός γραφείου η σαλονιού  αλλά η προσπάθεια που θα κάνεις ανεξάρτητα την διάκριση που θα πετύχεις .Οι προσπάθειες μου για την κατάκτηση τους ήταν σχεδόν τριπλάσιες από τα μετάλλια που έχω η τις διακρίσεις μου αλλά ποτέ δεν το έβαζα κάτω και πάντα προσπαθούσα περισσότερο για την επόμενη φορά που θα διαγωνιζόμουν .

Γιατί πλέον οι σεφ έχουν γίνει οι super stars της νέας εποχής;

Σε αυτό βοήθησε η τηλεόραση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και είμαι χαρούμενος διότι ο κόσμος έμαθε και άκουσε για νέες πρώτες ύλες και τεχνικές μαγειρικής και ψησίματος για το κρέας  το ψάρι και τα λαχανικά ,  πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίσαν από το σπίτι  τους και δοκίμασαν  διεθνής συνταγές αλλά και  Ελληνικές και Κυπριακές μεταμορφώνοντας τις με δημιουργικό twist με τις προτάσεις των συναδέλφων μου. Έτσι οι Chef’s έχουν αυτή την στιγμή έχουν την τιμητική τους είτε μέσα από την τηλεόραση είτε από τα εστιατόρια που μεταλαμπαδεύουν καθημερινά την φιλοσοφία τους σεβόμενοι την πρώτη ύλη και αξιοποιώντας την με τον καλύτερο τρόπο που μπορούνε .   

Ποιο υλικό χρησιμοποιείτε και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρούμε στο ντουλάπι σας;

Δεν υπάρχει κάτι που να μην μου αρέσει η δεν θα το δοκιμάσω σε υλικό , το χρέος μου ως ταπεινός μάγειρας είναι να δοκιμάζω τα πάντα που θα βρεθούν μπροστά μου και θα πρέπει να τα συνδυάσω κατάλληλα μεταξύ τους εάν και πάλι δεν τα καταφέρω να τα συνδυάσω δεν θα το απορρίψω αλλά θα προσπαθήσω να του βρω μια θέση μέσα σε μια συνταγή η σε ένα πιάτο .

Ποια συνταγή αποτυπώνει όλη την ευεξία, τη χαρά και τη ζωντάνια της άνοιξης;

Η άνοιξη για μένα με κάνει να αισθάνομαι ανανεωμένος , ανασυγκροτημένος  και είναι η περίοδος που δημιουργώ συνταγές χωρίς την εσωστρέφεια του χειμώνα . Δεν υποτιμώ καθόλου τις άλλες εποχές του χρόνου αντιθέτως άλλωστε μπαίνω στην διαδικασία να δημιουργήσω νέες συνταγές για τον επόμενο χειμώνα με την ανοιξιάτικη διάθεση μου.

Για μένα τα λαχανικά και τα όσπρια έχουν την τιμητική τους την άνοιξη και πολύ περισσότερο με γοητεύουν  οι ανθισμένες αγκινάρες στις καλλιέργειες και είναι ένα μοναδικό θέαμα δίνοντας μου την διάθεση όταν τις βλέπω να μαγειρέψω κάτι με αυτές και ένα κλασικό πιάτο μου είναι οι μαγειρευτές αγκινάρες με κουκιά και αρακά σε λεμονάτη σάλτσα και ως επιδόρπιο φυσικά ένα μπολ με δροσερές φράουλες ……