Εσύ ξέρεις το μαύρο σκόρδο;  - Κεντρική Εικόνα

Εσύ ξέρεις το μαύρο σκόρδο;

Είναι το μαύρο σκόρδο που παράγουν οι σεφ Γρηγόρης Χέλμης και ο Παναγιώτης Γανωτής στην πειραματική φάρμα Down Village, στο Κατηχώρι Πηλίου στην Ελλάδα. Το μαύρο σκόρδο παράγεται ευρέως στην Ασία και κυρίως στην Κορέα.

Δεν είναι και εύκολο. Όπως λέει ο ο Γρηγόρης Χέλμης «το σκόρδο μπαίνει σε ένα ειδικό θάλαμο, με απολύτως συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία, και παραμένει εκεί για 40 μέρες». Η αναμονή αυτή αξίζει και με το παραπάνω αν σκεφτούμε ότι το μαύρο σκόρδο έχει τόσες πολλές ιδιότητες που εύκολα κατατάσσεται στη κατηγορία των υπερτροφών. Συγκεκριμένα διαθέτει διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από το λευκό σκόρδο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά και στην αναστολή της γήρανσης. Επιπλέον η S-allylcysteine, που είναι ένα συστατικό του φρέσκου σκόρδου, εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στο μαύρο αδερφάκι του και πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις, ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου.

Το Down Village Black Garlic θα το βρεις σε τέσσερις μορφές. Οι ολόκληρες καθαρισμένες σκελίδες είναι μαλακές και ντελικάτες, η πούδρα μαύρου σκόρδου είναι από αποξηραμένο σκόρδο και έχει μεθυστικό άρωμα, το μέλι μαύρου σκόρδου μοιάζει με υπέροχο μελένιο dip, ενώ το χαβιάρι μαύρου σκόρδου, που μπλέκεται με καφέ και μέλι και φτιάχνεται σε σχήμα χαβιαριού με Agar-Agar, είναι σωστή έκπληξη στο στόμα. Με όλα αυτά φτιάχνεις σάλτσες για ζυμαρικά ή ριζότι, dressing για σαλάτες, σούπες. Ακόμα μαρινάρεις κρέατα, απογειώνεις cocktails, ενώ τους αφήνεις όλους άφωνους αν αποφασίσεις να μείνεις στα κλασικά και να φτιάξεις –ας πούμε- τζατζίκι.

Η τιμή του μαύρου σκόρδου είναι στα €5/50 γρ. για καθαρισμένες και ολόκληρες σκελίδες, στα €6/30γρ. για αποξηραμένο και τριμμένο, στα €4,50/100 γρ. για το μέλι μαύρου σκόρδου και στα €5/35γρ. για το χαβιάρι. Υπάρχει και ένα Starter Kit (περιέχει 25γρ. καθαρισμένες σκελίδες, 20 γρ. μέλι σκόρδου, 10γρ. τριμμένο και 15γρ. χαβιάρι) στα €9. Ακόμα δεν έχει αρχίσει η online πώληση, αλλά αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Down Village στην ηλεκτρονική διεύθυνση welcome@downvillage.gr ή στο τηλέφωνο 003024280 99264. 

 

Πηγή: Athens Voice