Πότε εισάγουμε τα φιστίκια στα βρέφη; - Κεντρική Εικόνα

Πότε εισάγουμε τα φιστίκια στα βρέφη;

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ο απογαλακτισμός ενός βρέφους αν και αποτελεί μια συναρπαστική διαδικασία, κάποιες στιγμες μπορεί να αποβεί τρομακτική. Ειδικά η ανησυχία για τις τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι πραγματικά στρεσογόνα για ορισμένους γονείς.

Μερικές σκέψεις τρομάζουν: “Πώς θα ξέρω εάν το μωρό μου θα είναι αλλεργικό στα τρόφιμα;” “θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή του μωρού μου η αλλεργική αντίδραση;” Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των μωρών θα είναι απολύτως εντάξει! Η τροφική αλλεργία - αν και είναι γνωστή σε πολλούς - είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ένα παιδί είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αλλεργία (κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού ή ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του) εάν έχει έναν γονέα ή έναν αδελφό που έχει μία αλλεργική κατάσταση είτε πρόκειται για άσθμα, έκζεμα ή τροφική αλλεργία.

Υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 4-6 μήνες έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του μωρού σας που αναπτύσσει αλλεργία. Η αποφυγή της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια του θηλασμού ΔΕΝ θα κάνει τη διαφορά, επομένως δεν χρειάζεται να περιορίσετε τη διατροφή σας. Εάν το μωρό σας έχει ήδη αλλεργία ή εάν η μαμά, ο μπαμπάς ή ο αδελφός τους έχουν άσθμα, έκζεμα ή αλλεργία, το μικρό σας κινδυνεύει επίσης να εμφανίσει αλλεργία (σε οτιδήποτε).

Για πολύ καιρό πολλοί πίστευαν ότι για να αποφευχθεί η αλλεργία στα φιστίκια, θα έπρεπε να αποφευχθούν τα προϊόντα φυστικιών κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η έγκαιρη εισαγωγή φιστικιών, στην πραγματικότητα απέτρεψε την ανάπτυξη αλλεργίας στα φυστίκια στα βρέφη "υψηλού κινδύνου" Και επειδή σαν εταιρία λειτουργούμε πάντα με τον κανόνα “evidence first” (αποδεικτικά στοιχεία πρώτα), αυτός είναι και ο λόγος που προτείνου τα φιστίκια να εισάγονται μεταξύ των 6-12 μηνών του βρέφους. Ορίστε λοιπόν οι συμβουλές μου:

  • Προσπαθήστε να εισαγάγετε αλλεργιογόνα τρόφιμα μεταξύ 5-12 μηνών. Τα στοιχεία είναι αρκετά ξεκάθαρα: Η καθυστέρηση της εισαγωγής αλλεργιογόνων μετά τους 12 μήνες αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας στο μωρό σας!
  • Κατά την εισαγωγή αλλεργιογόνων προσφέρετε ΕΝΑ φαγητό σε διαστήματα 3 ημερών σε μικρές ποσότητες. Μια προτεινόμενη λύση είναι μια μικρή ποσότητα λείου φυστικοβούτυρου, αραιωμένο με το γάλα του μωρού ή ζεστό νερό
  • Εάν είναι καλά ανεκτό, αυξήστε σταδιακά το ποσό που δίνεται
  • Καθόλου μεγάλα κομμάτια από φιστίκι (και γενικά ξηρούς καρπούς) για ο κίνδυνος πνιγμού είναι μεγάλος!
  • Εάν το μωρό σας έχει έκζεμα ή άλλου τύπου αλλεργία, μιλήστε με τον παιδίατρό σας πριν από την εισαγωγή στο σπίτι.
  • Ευτυχώς για βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών, είναι σπάνιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

Οι αλλεργίες μπορεί να είναι άμεσες ή καθυστερημένες. Τα συμπτώματα που μπορεί να δείτε αμέσως είναι εμετός, κνίδωση ή ερυθρό εξάνθημα, πρήξιμο στο στόμα ή στο λαιμό, συριγμός, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Οι καθυστερημένες αντιδράσεις είναι πιθανότερο να είναι συμπτώματα τύπου κολικού, έκζεμα, έμετος, διάρροια, δυσκοιλιότητα, βουλωμένη, φαγούρα στη μύτη και κακή αύξηση βάρους και ανάπτυξη.

 

Στέφανος Ματσούκας
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy