"Απελευθερώσου" από 4 μύθους - Κεντρική Εικόνα

"Απελευθερώσου" από 4 μύθους

Όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι η απώλεια βάρους είναι πάντα στο προσκήνιο, πόσο μάλλον φέτος που προϋπήρχε η καραντίνα για τον κορωνοϊό.

Η «βιασύνη» σου για γρήγορη απώλεια βάρους αναμφισβήτητα σε στρεσάρει και καταλήγεις σε ανορθόδοξους τρόπους πιστεύοντας πως θα πετύχεις τον στόχο σου πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Μάθε λοιπόν την αλήθεια, για τους 4 πιο πολυσυζητημένους διατροφικούς μύθους που περικυκλώνουν την απώλεια βάρους.

Μύθος 1: «Το βραδινό φαγητό με παχαίνει γι’ αυτό δεν τρώω τίποτα μετά τις 6 μ.μ.»

Μια συνηθισμένη (λανθασμένη) αντίληψη που περνά από γενιά σε γενιά. Πιστεύεται ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τις βραδινές ώρες δεν μπορεί ο οργανισμός να “τα” κάψει με αποτέλεσμα να τα αποθηκεύει ως λίπος. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση! Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός μεταβολίζει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες με τον ίδιο τρόπο το βράδυ όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.  Γι΄ αυτό στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν εξαιρείται κάποιο γεύμα. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να προσέξεις για να έχεις μια απώλεια βάρους είναι η συνολική  ενέργεια που προσλαμβάνεις να είναι μικρότερη από την ενέργεια που δαπανάς ώστε να πετύχεις το «αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας» που θα σου προσφέρει την (σωστή!) απώλεια που αναζητείς.

Tip: Κατανάλωσε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 με 3 ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου) ώστε να είσαι χορτάτος όλη την ημέρα και να μην υπερβάλεις στις ποσότητες.

Μύθος 2: «Έκοψα τους υδατάνθρακες γιατί με παχαίνουν»

Ο συγκεκριμένος μύθος έχω την εντύπωση πως έχει δημιουργηθεί από τα άτομα που υποστηρίζουν τις δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακα και υψηλές σε πρωτεΐνη. Η αντίληψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται στο σώμα σε απλά σάκχαρα και αποθηκεύονται ως λίπος. Στην πραγματικότητα όντως οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται στο σώμα σε απλά σάκχαρα (κυρίως γλυκόζη) όχι όμως για να αποθηκευτούν ως λίπος αλλά για να τραφεί ο  οργανισμός! Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού και η ύπαρξη του υδατάνθρακα είναι απαραίτητη στη διατροφή μας. Επίσης, ο ισχυρισμός λέει ότι τα απλά σάκχαρα καταλήγουν να αποθηκεύονται ως λίπος. Και αυτό είναι ένα γεγονός! Αν η ποσότητα του υδατάνθρακα που θα καταναλώσεις είναι περισσότερη από την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σου για τις δραστηριότητες του τότε ναι θα αποθηκευτεί ως λίπος. Άρα καταλήγουμε ότι δεν μας παχαίνει ο υδατάνθρακας αλλά η ποσότητα που τον καταναλώνουμε!

Tip: Κατανάλωσε μια μικρή ποσότητα υδατάνθρακα σαν συνοδευτικό σε κάθε σου γεύμα ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός σου μικρές δόσεις ενέργειας και να προλαβαίνει να την δαπανά. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμένεις χορτάτος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα καταναλώνεις μικρότερες ποσότητες φαγητού και θα αυξήσεις τις καύσεις σου (δηλ. θα αυξηθεί ο μεταβολισμός σου). Η αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σου εξασφαλίσει την καύση των υδατανθράκων που καταναλώνεις και δεν θα φοβάσαι ότι θα αποθηκευτούν ως λίπος.

Μύθος 3: «Πίνω χυμό γκρέιπφρουτ γιατί είναι λιποδιαλυτικός και θα με βοηθήσει να χάσω βάρος»

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποδώσουμε μαγικές ικανότητες σ’ ένα τρόφιμο και ούτε μπορούμε να πούμε πως ένα τρόφιμο από μόνο του μπορεί να μας αδυνατίσει ή κάψει λίπος ή παχύνει. Το γκρέιπφρουτ αποτελεί μέρος πολλών διατροφικών σχημάτων απώλειας βάρους από το 1930 μέχρι και σήμερα. Τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ ή χυμού του πριν ή μαζί με τα γεύματα επιφέρει βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ χωρίς κάποια σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος. Ενώ άλλη τυχαιοποιημένη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν τα γεύματα μείωσε το σωματικό βάρος και βελτίωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη χωρίς όμως να  είναι γνωστός ο μηχανισμός. 

Tip: Καλύτερα προτίμησε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων παρά την πρόσληψη χυμών. Το φρούτο περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Σε κρατάει χορτάτο περισσότερη ώρα και αποδίδει λιγότερες θερμίδες παρά 1 ποτήρι χυμό.

Μύθος 4: «Επιλέγω light προϊόντα γιατί μπορώ να τρώω αυτό που θέλω χωρίς να στερούμαι»

Τα light προϊόντα στην πραγματικότητα σε παραπλανούν και σε κρατάνε μακριά από τον στόχο σου. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι χαμηλότερα σε ζάχαρη ή λίπος αλλά όχι απαραίτητα σε θερμίδες. Έχει παρατηρηθεί πως η αίσθηση του light προϊόντος καταλήγει σε υπερκατανάλωση διότι λανθασμένα θεωρείται ότι οι θερμίδες που προσδίδουν είναι  αμελητέες.

Tip: Σύγκρινε τις διατροφικές πληροφορίες δύο προϊόντων, κανονικού και light ώστε να είσαι βέβαιος ως προς τι είναι light το συγκεκριμένο προϊόν. Εάν δεν απολαμβάνεις την εκδοχή των light προϊόντων (με αποτέλεσμα να καταλήγεις σε μεγαλύτερη κατανάλωση), τότε κατανάλωσε μικρότερη ποσότητα από την κανονική εκδοχή του προϊόντος.

Βιβλιογραφία:
Casazza et al, (2013). Myths, Presumptions and Facts about obesity, New England Journal of Medicine, 368:446-54.
Dow CA et al., (2012). The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids and blood pressure in healthy, overweight adults, Metabolism. 61(7):1026-35.
Silver et al., (2011). Effects of grapefruit, grapefruit juice and water preloads on energy balance, weight loss, body composition and cardiometabolic risk in free-living obese adults, Nutrition and Metabolism, 8:8.
Fujioka et al., (2006). The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: Relationship to the metabolic syndrome, Journal Medicinal Food 9, 49-54.

 

 Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy