Οι  «Must» κανόνες για το Supermarket - Κεντρική Εικόνα

Οι «Must» κανόνες για το Supermarket

Γνωρίζεις τα βασικά «must» πριν ξεκινήσεις για το σούπερμαρκετ; Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, είναι πολλά τα λάθη που μπορείς να κάνεις ώστε να παρεκτραπείς με τα ψώνια σου, αν δεν ακολουθήσεις κάποιους σημαντικούς κανόνες. Οι βασικοί αυτοί κανόνες, θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις καλύτερα στο πώς να κάνεις τα ψώνια σου, πιο χαλαρά (χωρίς στρες) και πιο «υγιεινά»!

Must 1. Έχεις έτοιμη τη λίστα με τις αγορές σου; Αυτό θα σε βοηθήσει ώστε να μην ενεργείς αυθόρμητα, αλλά να κατευθύνεσαι με βάση τα προϊόντα που έχεις ήδη γραμμένα. Δεν θα πρέπει να επηρεάζεσαι με τα όσα βλέπεις, γιατί σίγουρα θα “φορτωθείς” με έξτρα υλικά που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν.

Must 2.  Οι προσφορές του μήνα βρίσκονται παντού; Πολύ λογικό! Όσες προσφορές κι αν δεις ή ακούσεις, μείνε «βράχος» στο αρχικό σου πλάνο. Το μόνο που προσπαθούν να πετύχουν είναι να σε κάνουν να γεμίσεις το καλάθι σου, με τις προσφορές που γίνονται συνήθως στα πιο ανθυγιεινά και λιπαρά προϊόντα. Αφού δήθεν σε συμφέρει για παράδειγμα να πάρεις 2 ή και 3 κουτιά στην τιμή του ενός!

Must 3. Μην αγοράζεις τρόφιμα και προϊόντα πλούσια σε τρανς λιπαρά και θερμίδες, όπως μπισκότα, πατατάκια, κρουασάν τα οποία ξέρεις ότι θα καταναλώσεις πολύ γρήγορα και δεν θα μπορέσεις με τίποτα να αντισταθείς όταν τα έχεις στο ντουλάπι. Λογικό δεν είναι; Όσα περισσότερα πράγματα βάζουμε στο κατώφλι μας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός και για σένα αλλά και για τα παιδιά, αφού «πρέπει» να καταναλωθούν σίγουρα κάποια στιγμή.

Must 4. Μην πηγαίνεις ποτέ νηστικός για ψώνια! Μπορεί να μην το πιστεύεις όμως οι λιγούρες δεν θα σε αφήνουν να αντισταθείς εκείνη τη στιγμή και θα ενδώσεις ώστε να αγοράσεις κάτι γλυκό, ή ακόμα χειρότερα μόλις τελειώσεις τα ψώνια σου να θες να καταναλώσεις ότι πιο «εύκολο» θα βρεις μπροστά σου. Βάλε στόχο να τρως σίγουρα το γεύμα ή το ενδιάμεσο σνακ σου, ώστε να είσαι σίγουρα χορτάτος.

Must 5. Έχεις βασικές γνώσεις για να διαβάσεις σωστά την ετικέτα τροφίμων; Αν επικεντρωθείς στα σημαντικά συστατικά (θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι) και πάντοτε στα 100γρ. του προϊόντος, θα μπορέσεις εύκολα να επιλέξεις το πιο υγιεινό προϊόν για το καλάθι σου.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy