Διατροφικοί στόχοι και αποφάσεις για το 2020 - Κεντρική Εικόνα

Διατροφικοί στόχοι και αποφάσεις για το 2020

Οι γιορτές έχουν πλέον τελειώσει και φυσικά όλοι μας θέλουμε να χάσουμε τα κιλά που βάλαμε κατά την διάρκειά τους. Ο περισσότερος κόσμος αναρωτιέται αν και πώς είναι εφικτό να γίνει αυτό. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι με σωστή και ισορροπημένη διατροφή, τα κιλά των εορτών μπορούν να εξαφανιστούν.

Αξιολογώντας τις ανάγκες σου, θέτοντας τους δικούς σου στόχους για το νέο έτος και καθορίζοντας το σχέδιο δράσης το οποίο θέλεις να ακολουθήσεις, είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις.

Οι παρακάτω συστάσεις θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου:

  • Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα, το οποίο θα σου δώσει ενέργεια να ξεκινήσεις σωστά την ημέρα σου γι’αυτό δεν πρέπει να παραλείπεται. Βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Τα  μικρά συχνά γεύματα, θα σε βοηθήσουν να έχεις ενέργεια κατά την διάρκεια της  ημέρας αλλά και να ελέγχεις την πείνα σας αποτρέποντάς το τσιμπολόγημα και την κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων γευμάτων. Για ενδιάμεσο γεύμα προτίμησε να καταναλώσετε φρούτα, μπάρα δημητριακών ή προιόντα ολικής αλέσεως).
  • Το μεσημεριανό και το βραδινό σου γεύμα είναι προτιμότερο να συνοδεύονται με σαλάτα ή λαχανικά  έτσι ώστε να αυξάνεται η κατανάλωση των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, αποτοξινώνουν το πέπτικο σύστημα και σου δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.
  • Ο έλεγχος των μερίδων είναι πολύ σημαντικός για την μείωση της ποσότητας του  φαγητού που καταναλώνετε.
  • Απόφυγε την κατανάλωση λιπαρών, τηγανιτών φαγητών καθώς και φαγητών από ταχυφαγεία.
  • Προσπάθησε να καταναλώσεις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα, καθώς προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
  • Προτίμησε προϊόντα ολικής αλέσεως έναντι άσπρων δημητριακών ώστε να αυξήσετε την ποσότητα φυτικών ινών που προσλαμβάνετε.
  • Πιες άφθονο νερό έχοντας πάντα ένα μικρό μπουκαλάκι μαζί σας για να μην το ξεχνάτε και προσπάθησε να αποφύγεις ροφήματα που προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες όπως αναψυκτικά, χυμοί με επιπρόσθετη ζάχαρη, καφέδες με κρεμώδης επικάλυψη.
  • Πρόσθεσε 40 λεπτά φυσική δραστηριότητα 4-5 φορές την εβδομάδα για γρηγορότερη απώλεια βάρους καθώς και ευεξία.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι η πιο σωστή λύση. Απόφυγε να ακολουθείς εξαντλητικές και περιοριστικές  δίαιτες, οι οποίες κρύβουν κινδύνους για την υγεία σου!

Θυμήσου πως το μόνο που χρειάζεσαι είναι αποφασιστικότητα και επιμονή! Αποφασιστικότητα   για να ξεκινήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και επιμονή για να διατηρήσεις ό,τι έχεις ξεκινήσει.

Θέσε τους στόχους σου λοιπόν!

 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA